Pošta uzela 1,89 miliona kredita za sistem koji je skoro otplatila

Dodajte komentar

Pošta je prije godinu dana potpisala ugovor o javnoj nabavci centralnog integrisanog poslovnog informacionog sistema i od tada je isplatila oko milion eura firmi SAGA iz redovnih aktivnosti. Prije nekoliko dana je, uz saglasnost Vlade, uzela kredit od 1,89 miliona za nabavku tog sistema

Pošta Crne Gore uzela je prije nekoliko dana kredit od 1,868 miliona eura kod NLB banke za nabavku centralizovanog integrisanog poslovnog informacionog sistema (CIPIS) uz saglasnost Vlade, koja je došla na predlog resornog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT). Sve bi to bilo uobičajeno da Pošta prije godinu dana nije potpisala ugovor o javnoj nabavci CIPIS-a sa firmom SAGA u vrijednosti od 1,868 miliona i da u međuvremenu toj firmi nije plaćala fakture, koje su, prema našim informacijama, dostigle iznos od oko milion eura. Pošta je fakture plaćala u kontinuitetu nakon potpisivanja ugovora, a sve je plaćala iz redovnih aktivnosti. S obzirom da je već platila oko milion eura, znači da je ostalo još 800 hiljada eura koje je trebalo da plati da bi regulisala sve po pitanju centralizovanog sistema.

Pošta jeste platila dio obaveza iz redovnih sredstava jer je zaključenjem ugovora o javnoj nabavci imala obavezu da, nakon ispunjavanja dijela ugovornih obaveza, izvršni plaćanje. Obaveze izmirene iz redovnih sredstava biće nadomještene iz kreditnog zaduženja

Prema podacima iz katastra, Pošta je za kredit kod NLB banke sa rokom otplate od 72 mjeseca, grejs periodom od 12 mjeseci i kamatnom stopom od 4,79 odsto, pod hipoteku stavila poslovne prostore u Danilovgradu i Bijelom Polju. Ostala imovina Pošte koja je zavedena u katastru nije opterećena hipotekom za kredit.

“Dan” je pitao Poštu zašto su uzeli 1,868 miliona kredita, s obzirom da su već isplatili oko milion eura za ovu javnu nabavku, i za šta će iskoristiti novac od kredita.

– Odbor direktora je donio plan javnih nabavki za 2022. godinu kojim je predviđeno da se nabavka CIPIS-a vrši iz kreditnih sredstava. Takođe, usvojenim finansijskim planom za 2023. godinu predviđeno je investiranje u sistem iz kreditnih sredstava. Pošta jeste platila dio obaveza iz redovnih sredstava jer je zaključenjem ugovora o javnoj nabavci imala obavezu da, nakon ispunjavanja dijela ugovornih obaveza, izvrši plaćanje. Obaveze izmirene iz redovnih sredstava biće nadomještene iz kreditnog zaduženja. Dakle, djelimično izmirenje ugovorenih obaveza iz redovnih sredstava nije dovelo u pitanje ispunjavanje odluka odbora direktora i realizaciju finansijskog plana. Nije se dogodilo odstupanje od finansijskog plana i plana javnih nabavki, što bi predstavljalo postupanje suprotno opštim aktima društva – naveli su iz tog državnog preduzeća.

Odbor direktora Pošte je u zahtjevu za davanje saglasnosti naveo da su od 2019. godine pa do danas u kontinuitetu ostvarivali pozitivan rezultat i da njihove projekcije govore da će Pošta i u naredne tri godine poslovati sa pozitivnim rezultatom. Odbor direktora je projektovao pozitivan rezultat u iznosu od 88,3 hiljade u ovoj godini, 180 hiljada u narednoj i 275 hiljada u 2025. godini. Takođe, kako su istakli, Pošta je neraspoređenu dobit uplaćivala u budžet.

“Samo stabilna i svjetski priznata poslovna rješenja mogu dugoročno osigurati stabilnost poslovanja i konstantno unapređivati poslovne procese”, istakli su iz MERT-a.

Istakli su da je dinamiku realizacije ugovora i dinamiku plaćanja diktirala, između ostalog, neophodnost implementacije računovodstveno-informacionog sistema koji obezbjeđuje adekvatan obračun troška univerzalnog servisa.

“Pošta Crne Gore po ovom osnovu, na godišnjem nivou, od EKIP-a ima potraživanja od preko 500 hiljada eura. Naplata ovog potraživanja je godinama osporavana zbog neadekvatnog načina obračuna. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih je implementacija CIPIS-a bila potrebna. Za dalji razvoj Pošte Crne Gore bilo je važno uspostaviti informacioni sistem koji garantuje objedinjene, pouzdane podatke, kontrolu svih poslovnih procesa i transakcija. U najkraćem, novi informacioni sistem osnov je za unapređenje i razvoj Pošte Crne Gore, jer će, između ostalog, omogućiti kontrolu poslovanja, donošenje odluka, elektronsko čuvanje i upravljanje dokumentacijom, obezbijediće praćenje radnog vremena i angažovanosti svih zaposlenih, ali i omogućiti konkurentnost za sve tržišne izazove”, odgovorili su nam iz Pošte, gdje je predsjednik odbora direktora Igor Bulatović, a izvršni direktor Dragan Tufegdžić.

Ministarstvo dalo saglasnost jer posluju pozitivno u kontinuitetu

S obzirom da je Vlada, na predlog MERT-a, dala saglasnost za kreditno zaduženje, pitali smo taj vladin resor da li su prije davanja saglasnosti bili upoznati sa činjenicom da je Pošta već otplatila polovinu novca za novi sistem.

“Okolnost koja je prethodila donošenju odluke o kupovini centralizovanog integrisanog poslovnog sistema je ta da Pošta Crne Gore u svojoj operativi koristi set različitih softvera. Navedeni softverski sistemi su nezavisni i nisu integrisani. Pošta Crne Gore posjeduje informacioni sistem koji se sastoji od više nezavisnih softverskih sistema, tj. od sistema koje su razvijale različite kompanije ili pojedinci. Veza između razvijenih sistema nije automatska, već se radi na manuelnom prebacivanju fajlova određenih formata. Implementacija CIPIS-a posebno je značajna sa aspekta obračuna neto troška univerzalnog servisa, čija nadoknada često izostane zbog nedovoljne uvezanosti svih informacionih sistema”, kazali su nam iz MERT-a.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *