Nastavak rasta: Prosječna plata u martu bila 781 euro

Dodajte komentar

Prosječna zarada za mart bez poreza i doprinosa – u neto iznosu – u Crnoj Gori je iznosila 781 euro, pokazuju podaci Uprave za statistiku – Monstat.

Istovremeno, kako preciziraju, prosječna bruto zarada iznosila je 970 eura. Kada je riječ o podacima za prva tri mjeseca u poređenju sa posljednjim kvartalom 2022, bruto plate su porasle za 6,9 odsto.

“Prosječna neto zarada u martu u odnosu na februar zabilježila je rast od 1,3 odsto, dok je prosječna neto zarada u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 10,9 odsto”, stoji u izvještaju Monstata.

S obzirom na to da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar bile niže za 0,7 odsto, realne zarade su u istom periodu zabilježile rast od dva odsto.

Plate u prosječnim neto iznosima najviše su razsle za zaposlene u sektoru poslovanja s nekretninama (10,5%), zatim informisanju i komunikacijama (7,3%), snabdjevanju strujom (5,1%), državnoj upravi i odbrani (2,7%), građevinarstvu (2,6%), finansijama i osiguranju (2,4%), te preradi (2,2%) i ostalim uslužnim djelatnostima (2,1%).

S druge strane, prosječne zarade bez poreza i doprinosa tokom marta su pale za radnike u administraciji i pomoćnim uslugama (2,2%), poljoprivredi (2,0%), hotelijerstvu i restoraterstvu (1,2%), zdravstvu (0,8%), umjetnosti (0,6%), nauci (0,4%) i saobraćaju i logistici (0,3%).

Bankar.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *