MMF: ECB da podiže kamate do sredine 2024, države da ne pomažu građane

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je danas Evropsku centralnu banku (ECB) da nastavi s podizanjem kamatnih stopa do sredine 2024. godine, u sklopu napora da se obuzda visoka inflacija u Evropskoj uniji. Takođe je pozvao i ministre finansija zemalja EU-a da sprovode restiktivnu fiskalnu politiku.

Šef evropskog odjeljenja MMF-a Alfred Kammer je najviše zabrinut zbog inflacije, koju naziva “porezom na siromaštvo”.

“Naša glavna preporuka je obuzdavanje inflacije, a to znači da moramo koristiti instrumente monetarne politike. ECB treba da sprovoditi strogu politiku u dugom roku – procjenjujemo do sredine 2024. godine – da bi se oborila inflacija na željenih dva odsto u 2025. godini”, naveo je Kammer.

Države ne treba da pomažu građane

U martu 2023. godine inflacija u 20 zemalja EU-a koje koriste euro iznosila je 6,9 odsto na godišnjem nivou . Bazna inflacija je bila još veća i iznosila je 7,5 odsto.

ECB je od sredine 2022. godine do marta 2023. drastično povećala kamatne stope sa nule na 3,5 odsto, ali malo ko je očekovao da će se ova politika nastaviti i nakon 2023. godine.

“Ministri finansija zemalja EU-a treba da podrže napore ECB-a time što će sprovoditi strožiju fiskalnu politiku”, dodao je Kammer.

Zemlje EU nisu uspjele značajnije da smanje budžetske deficite, pošto su nastavile sa finansijskom podrškom građanima zbog visokih cijena energije.

ECB predlaže da sada, kada su cijene energije niže, vlade prestanu na taj način da ih pomažu ili bar konkretnije usmjere pomoć.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *