Damjanović: Region povezati otvaranjem tržišta, saobraćajnom infrastrukturom, energetikom i poljoprivredom

Dodajte komentar

Uprkos globalnim ekonomskim potresima koji su uzrokovali visoku, dvocifrenu stopu inflacije, poremećajima na tržištu energenata i  hrane, posljedicama koje su podrazumijevale veće cijene roba i usluga u prethodnom periodu, Crna Gora je uspjela da racionalnim i opreznim vođenjem ekonomske i fisklane politike, očuva makroekonomsku stabilnost i postavi temelje ubrzanog ekonomskog razvoja, naveo je ministar finansija mr Aleksandar Damjanović.

On je to poručio na panelu “Inflacija, najveća prijetnja po ekonomiju i mjere stabilizacije” u okviru ovogodišnjeg 6. Jahorina ekonomskog foruma, čija je centralna tema “Regionalne integracije i BiH – Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan”.

Damjanović je naglasio potrebu bliže sinhronizacije vlada i centralnih banaka u definisanju mjera neophodnih za ublažavanje posljedica inflacije. Takođe je predočio izazovan ambijent u kojem svjetski i lokalni kreatori politika, usmjeravaju ekonomske i političke tokove, te ukazao na neophodnost snažnijeg regionalnog povezivanja zemalja koje dijele zajedničke interese i koje zajednički tržišnim djelovanjem mogu povećati otpornost sopstvenih ekonomija na eksterne šokove.

“Inflacija u državama regiona, a naročito u eurizovanoj ekonomiji poput crnogorske, iako većim dijelom posljedica globalnog rasta, cijene energenata i ostalih inputa, na duži rok predstavlja ozbiljnu prijetnju i javnim i privatnim finansijama. Stoga je ključno da se svim mogućim monetarnim mehanizmima, a u slučaju Crne Gore prevashodno fiskalnim, kreira finansijska stabilnost kao preduslov za spuštanje pritisaka na strani tražnje koji bi mogli biti dodatno uvećani usljed tzv. spoljnih inflacionih uticaja. U tom kontekstu, zemlje zapadnog Balkana, treba da budu orjentisane ka otvaranju tržišta i povezivanju, naročito u oblastima saobraćajne infrastrukture, energetike i poljoprivrede, što u ostalom predstavlja i model funkcionisanja unutar većih zajednica kakva je Evropska unija, a koja je glavni spoljnopolitički cilj zemalja regiona”, naveo je ministar

Na ovu temu govorili su i ministar finansija Savjeta Ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, ministarka finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović i direktor za istraživanje u Ekonomskom institutu Ivan Nikolić. U otvorenoj diskusiji, Damjanović razmijenio je mišljenja i stavove o glavnim izazovima u upravljanju javnim finansijama i modelima za prevazilaženje krize koja je i dalje aktuelna, uz  ocjenu da je kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta preduslov razvoja realnog sektora i privlačenja kredibilnih investitora.

“Sve to predstavlja osnovu za dinamičniji ekonomski rast i razvoj, kao i unaprjeđenje životnog standarda građana, naročito najugroženijih kategorija poput penzionera”, poručio je on.

Jahorina ekonomski forum predstavlja jednu od najuglednijih regionalnih manifestacija koja okuplja šefove država, ministre, ugledne naučnike, uspješne privrednike, predstavnike medija i kulturne radnike koji diskutuju o aktuelnim temama iz oblasti javnih politika, ekonomije i kvaliteta života građana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *