Crnogorski Telekom: Bez obzira na štrajk dijela zaposlenih, rast korisnika, prihoda i profitabilnosti

Dodajte komentar

U poređenju sa istim periodom prošle godine, Crnogorski Telekom je u prvom kvartalu 2023. ostvario veće prihode, EBITDA-u i operativnu dobit kao i rast korisničke baze postpejd, pripejd korisnika i solidne rezultate u fiksnom internetu i televiziji.

Na kraju marta 2023. godine, Telekom je imao aktivnih 9% više postpejd korisnika u odnosu na isti kvartal prošle godine, a broj aktivnih pripejd kartica bio je čak 40% viši u istom periodu. Broj korisnika na optici porastao je za 16% dok je ukupan broj širokopojasnih priključaka porastao za 2%. Zabilježen je i rast broja korisnika TV usluga za 5%. Rast ukupnih prihoda od 7,5% u odnosu na prethodnu godinu uslovljen je boljim rezultatima u maloprodaji i veleprodaji. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), nakon najma i isključujući posebne uticaje rasla je 4,3% iz godine na godinu dok je neto dobit iznosila 1,7 miliona eura.

Crnogorski Telekom je krajem marta ove godine okončao štrajk dijela zaposlenih koji je obilježio period od 15.11.2022. do 30.03.2023, podsjećaju iz kompanije. Ističu da štrajk jeste bio period u kojem su propuštene određene komercijalne prilike ali i da je velika većina zaposlenih kompanije vrijedno radila tokom cijelog perioda kako bi se nastavio trend komercijalnog rasta, i tehnološki razvoj Telekoma, što se vidi i po rezultatima.

„Prvi kvartal ove 2023. godine početak je treće godine uzastopnog rasta nakon Covid-19 pandemije. Ovaj naš uspjeh i poslovni rast utemeljeni su na ponovno pokrenutim investicijama u mobilnu i fiksnu infrastrukturu, ponovnom i vraćenom fokusu na komercijalne aktivnosti, a u posljednje vrijeme i energiji uloženoj na automatizaciju poslovanja i digitalizaciju korisničkih i internih procesa.

U Telekomu se polako stvara kritična masa ljudi koji razumiju uticaj koji informacione tehnologije mogu imati na transformaciju poslovanja kompanije kao što je naša, i to u dijelu poboljšanja i ubrzanja pružanja usluga našim korisnicima ali i u načinu na koji svakodnevno radimo jedni s drugima”, rekao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Crnogorski Telekom je u prvom kvartalu lansirao prvi digitalni postpejd proizvod u Crnoj Gori koji novim korisnicima Telekoma omogućava značajno lakši način aktivacije – potpuno bez odlaska u T-Centar. Crnogorski Telekom danas i zvanično ima najveću i najbržu 4G i 5G mobilnu mrežu u Crnoj Gori, ističe on, a proces modernizacije radio pristupne mreže se nastavlja kako se primiče turistička sezona.

„Takođe, nedavno smo lansirali i komercijalnu 5G mrežu na visokim frekvencijama, čime smo nastavili da razvijamo ovaj pionirski projekat u zemlji. Osim toga, pripremili smo našu mobilnu mrežu za pružanje glasovnih usluga u cloud okruženju, što je između ostalog omogućilo i spremnost za prelazak na VoLTE – novu tehnologiju za još bolje iskustvo korisnika prilikom obavljanja poziva, što je tek početak ove transformacije.

Tako privodimo kraju veoma kompleksan projekat koji je u Telekomu započet prije dvije godine, i koji za cilj ima modernizaciju platformi za pružanje govornih usluga, kako bi bile spremne za budućnost“, pojašnjava Udovičić.

Telekom nastavlja sa svojom misijom fokusa na korisničko iskustvo i gigabitne mreže nove generacije.

„U tom procesu neumorno radimo da isporučimo neophodnu visoku vrijednost za naše korisnike, zaposlene, naše vlasnike odnosno akcionare i širu zajednicu u kojoj poslujemo. Zato želim u ime Telekoma zahvaliti svima koji su nas podržali u prethodnih nekoliko mjeseci, u periodu u kojem smo uz izazove isporučili jedan više nego fer kvartal. Pred nama su zanimljiva i uzbudljiva vremena”, zaključio je Udovičić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *