Twitter, YouTube, Facebook, Instagram… svi će se suočiti sa novim pravilima EU

Dodajte komentar

Evropska unija (EU) objavila je da će 19 velikih onlajn platformi i pretraživača biti podvrgnuto dodatnoj kontroli u skladu sa novim pravilima o kontroli sadržaja, što će pokrenuti potencijalnu bitku sa kompanijama poput Twittera, koje možda neće imati dovoljno osoblja da se pridržavaju tih pravila.

Twitter, App Store – Apple, YouTube i Google Search – Alphabet, Facebook i Instagram – Meta, kao i TikTok i Snapchat, moraće da ispune dodatne uslove prema novom Zakonu o digitalnim uslugama, saopštila je Evropska komisija (EK).

“Posebno sam zabrinut zbog sistema moderiranja sadržaja na Facebooku, platformi koja igra važnu ulogu u stvaranju mišljenja. Pošto je Facebook identifikovan kao veoma velika onlajn platforma, ‘Meta’ treba pažljivo da istraži svoj sistem i brzo ga popravi tamo gdje je to potrebno”, izjavio je danas komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Mnoge ogromne onlajn platforme (VLOP), koje imaju više od 45 miliona aktivnih korisnika mjesečno, što je ekvivalentno oko 10 odsto stanovništva u bloku, biće odgovorne za uklanjanje nelegalnog sadržaja, angažovanje odgovarajućih moderatora za sadržaj na svim jezicima EU i slanje godišnjih procena rizika izvršnom organu EU sa detaljima o postupanju sa štetnim sadržajem. Neusklađenost može koštati kompaniju do šest odsto njenog godišnjeg prihoda ili čak zabraniti platformu.

“Od 25. avgusta neće moći da se ponašaju kao da su preveliki da ne brinu o ovome”, rekao je Breton.

Pravila obuhvataju ograničenja upotrebe osetljivih podataka kao što su rasa ili vjera za ciljanje oglasa, zabranu ciljanja oglasa na maljoletne osobe i taktike blokiranja koje navode ljude da pristanu na praćenje na mreži. Svi internet sajtovi biće individualno odgovorni, ali platforme sa više od 45 miliona korisnika moraće da se pridržavaju strogih pravila.

“Kompanije koje je odredila EU sada će imati četiri mjeseca da ispune kompletan set novih obaveza”, navodi se u saopštenju Komisije. Cilj je da se korisnicima i djeci na mreži da više prava i zaštite, primoravajući kompanije da ublaže svoje sistemske rizike i da obezbede snažne alate za moderiranje sadržaja.

Twitter će možda imati poteškoća da se pridržava novih pravila pošto je izvršni direktor Elon Musk masovno otpuštao širom Evrope i svijeta. Breton je rekao da će EU sprovesti test stresa uživo na Twitteru u junu. Breton je, takođe, rekao da je predložio stres test i za Tiktok.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *