Ruski VTB pokreće digitalnu banku na društvenoj mreži VKontakte

Dodajte komentar

Ruska državna banka VTB pokrenuće digitalnu banku u okviru mobilne aplikacije za razmjenu poruka vodeće društvene mreže VKontakte, što je ruski pandan Fejsbuku, dok Moskva traži tehnološka rješenja za poremećene bankarske transfere.

Zapadni provajderi Google Pay i Apple Pay ograničili su pristup svojim uslugama nakon što je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. To je učinilo poslove banaka u inostranstvu posebno izazovnim jer su mnoge bankovne kartice prestale da funkcionišu u inostranstvu, a Rusija je isključena iz globalnih sistema plaćanja.

“VTB je fokusiran na razvoj digitalnih kanala i alternativnih formata za servisiranje klijenata”, rekao je zamjenik predsjednika Upravnog odbora VTB-a Anatolij Pečatnikov. “Razvoj vlastite tehnologije posebno je relevantan u kontekstu geopolitičkih rizika i međunarodnih ograničenja.”

Digitalna banka će omogućiti klijentima da obavljaju svakodnevne finansijske transakcije poput transfera novca, nekih plaćanja računa i dopune mobilnih telefona u okviru aplikacije VKontakte. Klijenti će mu moći pristupiti samo na mobilnom telefonu.

Rusija pokušava da “progura” svoje Mir platne kartice, ali one su prihvaćene samo u devet zemalja.

U međuvremenu, Banka Rusije je razvila alternativu SWIFT-u, Sistemu za prenos finansijskih poruka (SPFS), i pojednostavila način na koji banke mogu da koriste svoj sistem bržeg plaćanja (FPS) sa stranim partnerima za prekogranične transfere.

Državni regulator za komunikacije Roskomnadzor objavio je 1. marta listu stranih messenger servisa, kao što su Telegram, WhatsApp, Discord i Microsoft Teams, koji su zabranjeni za pružanje finansijskih usluga.

VTB, koji je u januaru pokrenuo bankarske usluge putem Telegrama, rekao je da je spreman zatvoriti svoju banku na Telegramu nakon što Roskomnadzor donese konačnu odluku.

„Od danas takve odluke nije bilo, tako da banka u Telegramu radi, iako smo prestali da je aktivno promovišemo.

(Yahoo Finance)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *