Regent Porto Montenegro dobitnik prestižne Green Key oznake

Regent Porto Montenegro dobitnik je prestižne Green Key oznake, koja je vodeći standard za izvrsnost u ekološkoj odgovornosti i održivom poslovanju u turističkoj industriji.

Sertifikat Green Key podržan je od strane Svjetske turističke organizacije dok su kriterijumi za hotele verifikovani od strane Globalnog savjeta za održivi turizam i podrazumijevaju stroge ekološke zahtjeve koje je postavila Fondacija za ekološku edukaciju.

– Hotel Regent Porto Montenegro u Tivtu je prošao zahtjevan proces sertifikacije i stekao pravo na korišćenje vodeće internacionalne eko oznake Zeleni ključ. Na sjednici nacionalne komisije Zeleni ključ, početkom marta ove godine, odlučeno je da hotel Regent Porto Montenegro dobije ovo prestižno ekološko obilježje. Komisija koju sačinjavaju predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma, nacionalne turističke organizacije, Privredne komore i NVO ,,Expeditio” i ,,Ecom”, razmotrili su izvještaj o ispunjenosti preko stotinu kriterijuma ovog programa. Kriterijumi pokrivaju sljedeće oblasti: ekološko upravljanje, angažman menadžmenta hotela, informacije za goste, potrošnja vode i energije, pranje i čišćenje, otpad, hrana i piće, zatvoreni prostori i zelene površine, ekološke aktivnosti i korporativnu društvenu odgovornost. Tokom više kontrola, do kraja 2022. godine, zaključeno je da su ispunjeni svi obavezujući uslovi i preko 40 odsto preporučujućih kriterijuma. Izvještaj ističe posvećenost uprave i osoblja hotela da steknu ovaj ekološki sertifikat. Ispunjavanjem uslova i dobijanjem oznake Zeleni ključ pomaže se održivom razvoju turizma, doprinosi očuvanju životne sredine kao i smanjenju operativnih troškova objekta. Očekujemo da će turistička privreda u Crnoj Gori prepoznati značaj ove oznake – kazala nam je Žana Bracović, predsjednica nacionalne komisije za dodjelu Green Key sertifikata.

Od svojih početaka 2014. godine, Regent Porto Montenegro posvećen je održivosti i društvenoj odgovornosti, u skladu sa Politikom održivog poslovanja. Upravljački tim je razvio snažnu saradnju sa međunarodnim partnerima i lokalnom zajednicom kako bi unaprijedili upravljanje hotelom i osigurali princip jednakih šansi prilikom zapošljavanja.

Generalni direktor Regent Porto Montenegra, Kai Dieckmann, izrazio je zadovoljstvo zbog dobijanja Green Key sertifikata i istakao je predanost hotela ka stvaranju održivih praksi.

– Izuzetno smo zadovoljni što smo među prvima u Crnoj Gori koji su dobili ovu prestižnu oznaku. Ona zaista ističe sve prednosti boravka kod nas i važna je za imidž hotela. Green Key je fokusiran na turizam, i govori u prilog tome da nastojimo da što manje negativno utičemo na ekološki sistem, da nastojimo da pokažemo našim gostima da boravkom u našem hotelu doprinose boljoj budućnosti. Za nas je ovo stvarno ,,ključ” koji pokazuje da ulažemo u naš tim, sve članove našeg tima i da vodimo kompaniju na vrlo održiv način. S ponosom brinemo o našem zelenom otisku i težimo održivim praksama, istovremeno osiguravajući dobrobit za naše osoblje i lokalnu zajednicu kojoj sa zadovoljstvom pripadamo. Čineći tako, ne samo da pozitivno utičemo na okruženje, već doprinosimo stvaranju boljeg svijeta za sadašnje i buduće generacije – istakao je Dieckmann.

Zeleni ključ je internacionalna eko-oznaka za turističke objekte. Osnovan 1994. godine Zeleni ključ predstavlja vodeći standard ekološke odgovornosti i održivog razvoja u okviru turističke industrije. Visoki ekološki standardi, koji se očekuju da budu ispunjeni od strane kompanije provjeravaju se preko obimne dokumentacije i čestih posjeta na terenu.

– Green Key Global neprofitna je organizacija koja predstavlja više od 4000 turističkih objekata u 64 zemlje. Naš cilj je da imamo dobru saradnju sa podnosiocima zahtjeva. Nastojimo da budemo dostupni za sve njihove nedoumice. Prije svega, važan je prvi sastanak sa menadžerom, odnosno sa osobom koja će biti zadužena za kontakt sa našom organizacijom. Dakle, mi smo uz objekat koji želi da aplicira od početka do kraja. Tu smo da odgovorimo na pitanja koja kandidati mogu imati prilikom procesa prijave. Znamo da su to već objekti koji imaju visoke standarde, ali tu smo za sve nedoumice. Naravno, popunjavanje prijave podrazumijeva i validne dokumente koji će potvrditi sve navedene podatke. Na primjer, ukoliko se objekat bavie reciklažom u objektu, moramo imati i dokaz za to. Kada je prijava popunjena, prosljeđujemo je nacionalnom žiriju, koji, ako je validna, dolazi na lice mjesta kako bi provjerili podatke. Ukoliko je na terenu sve u redu, objekat je ušao u proceduru za dobijanje Zelenog kluča – objasnila je procedure Audrey Torasso Sabet, nacionalna revizorka za dodjelu Green Key sertifikata.

Za oznaku Zeleni ključi mogu se kvalifikovati hoteli, manje smještajne jedinice, kampovi i parkovi za odmor, kongresni centri, restorani i druge atrakcije.

Nakon dodjele prestižnog, internacionalnog priznanja kompanija ga može iskoristiti u svrhu PR-a i marketinga. Za goste, oznaka Zelenog ključa je dokaz posvećenosti ka smanjenju negativnih ekoloških uticaja njihovog boravka.

Program Zeleni ključ je povezan sa Ciljevima održivog razvoja UN-do 2030. godine.

Hotel Regent Porto Montenegro svoje održive prakse gradi sa međunarodnim partnerima i lokalnom zajednicom, vođen snažnom kulturom upravljanja, transparentnim procedurama i sveobuhvatnim skupom politika koje su definisane u planom Jorney to Tomorrow i Planom odgovornog poslovanja za period do 2030. godine, a koji razvija IHG hotelska grupacija kojoj pripada i ovaj hotel.

Kroz inicijative unutar lokalne zajednice Regent je do sada podržavao javni zdravstveni i obrazovni sistem u Crnoj Gori kroz različite vidove podrške, obezbjeđivanje praksi, stipendija i donacija za pomoć lokalnim osjetljivim grupama, uključujući dječije sportske klubove, udruženja za osobe i djecu sa invaliditetom, lokalne domove za djecu bez roditeljskog staranja i lokalno vatrogasno odjeljenje.

Prepoznat je i aktivizam zaposlenih hotela Regent Porto Montenegro o čemu svjedoči i nedavna akcija čišćenja plaže “Župa” u Tivtu, sprovedena u saradnji sa Opštinom Tivat i lokalnim partnerima, te akcija sadnje Regent-ove bašte začinskog bilja, na inicijativu zaposlenih, a s ciljem obilježavanja svjetskog Dana planete Zemlje.

Posvećenost održivosti o okviru IHG-opve inicijative Green Engage, dovela je do značajnog smanjenja potrošnje energije i ugljeničnog otiska, za 30% između 2019. i 2021. godine, što je dovelo do umanjenja potrošnje energije za 7%, a cilj je da se u 2023. godini umanji ugljenični otisak za dodatnih 5%.

Crnogorska nautička baština, tradicija i način života inkorporirani su u unutrašnji dizajn i sastavni su dio brend identiteta hotela, a gastronomska ponuda i komunikacijske kampanje usmjerene su ka promociji lokalnog.

Regent Porto Montenegro će nastaviti da teži izvrsnosti u svim ovim aspektima kako bi pružio svoj doprinos održivoj budućnosti za generacije koje dolaze.

Izvor: MediaBiro.tv

Check Also

Generacija Z na luksuz gleda potpuno drugačije i brendovi moraju da se prilagode

Prošlo je nekoliko godina otkako su se trgovci dijamantima, dragim kamenjem i uopšte nakitom najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.