Održana edukativna radionica: “Digitalne valute centralnih banaka i blokčejn tehnologije”

Dodajte komentar

Edukativna radionica „Digitalne valute centralnih banaka i blokčejn tehnologije“ u organizaciji Centralne banke Crne Gore i kompanije Ripple održana je danas u Podgorici.

Radionicu je vodio Bret Molin, jedan od direktora Ripple-a zaduženih za oblast digitalnih valuta centralnih banaka.

Pozdravljajući predstavnike Vlade Crne Gore, finansijskih institucija, IT zajednice i univerziteta, viceguvernerka CBCG Zorica Kalezić rekla je da Centralna banka, prateći najnovije trendove, u saradnji sa kompanijom Ripple radi na pilot projektu razvoja digitalne valute/stejblkoina.

„Današnja radionica je prilika da se u ovaj državni projekat od samog starta uključi profesionalna javnost. Centralna banka Crne Gore, kao regulator i jedan od nosilaca projekta finansijske edukacije, izražava zahvalnost kompaniji Ripple koja je obezbijedila sjajne predavače na temu digitalnih valuta centralnih banaka, blokčejn tehnologija i enkripcije“, istakla je viceguvernerka Kalezić.

Nakon uvodnog predavanja, predstavnici kompanije Ripple su odgovarali na brojna pitanja prisutnih učesnika, koji su pokazali veliko interesovanje za oblast digitalnih valuta, blokčejn tehnologije i metoda enkripcije.

Predstavnici Rippla će tokom boravka u Crnoj Gori takođe održati više radnih sastanaka sa predstavncima CBCG i drugih nadležnih institucija.

Centralna banka Crne Gore je nedavno sa kompanijom Ripple dogovorila saradnju u cilju razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji – digitalne valute centralne banke (CBDC) ili nacionalnog stejblkoina. Današnja edukativna radionica predstavlja prvi korak u saradnji definisanoj Memorandumom, a ujedno je i nastavak strateškog pristupa Centralne banke Crne Gore u oblasti finansijske edukacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *