Nisu svi kasni zalogaji loši: Ova hrana pomaže da brže zaspimo

Dodajte komentar

Ono što jedemo prije spavanja može imati veliki uticaj na kvalitet sna. Dobra vijest je da nisu svi noćni zalogaji loši, već mogu pomoći da brže zaspite.

Istraživač Fergus Smithers koji je na čelu sektora za hranu rekao je u intervjuu za Mirror šta treba uzimati ako prije spavanja imate napad gladi. Prva i možda najcjenjenija je – tamna čokolada koja sadrži razne hranjive tvari koje pospješuju san, poput magnezijuma i triptofana. Upravo je magnezijum mineral koji može pomoći u opuštanju mišića i pospješuje smirenost, te olakšava san. Triptofan je aminokiselina koja može da poveća nivo serotonina i pomogne u regulaciji sna i raspoloženja.

Ali, ako želite nešto zdravije i jednako ukusno što bi vas moglo uspavati, pokušajte s voćem poput banana ili kivija. Kivi je bogat serotoninom, neurotransmiterom koji reguliše vaš ciklus spavanja i budnosti, a prirodno vam pomaže da utonete u dublji san. Slično tome, banane sadrže magnezijum, kalijum i triptofan, koji pomažu u opuštanju mišića i podstiču san. Banane su takođe bogate vlaknima, zbog čega se osjećate siti i zadovoljni prije nego što zaspite.

Ako volite povrće, možete se odlučiti za kupus koji ima brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući sadržaju kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Konačno, još jedna hrana koji se preporučuje za spavanje je humus, koji će sigurno zadržati noćnu glad, a istovremeno će izazvati opuštanje. On je bogat triptofanom i folatima, koji pomažu da regulišete odmor organizma. Možete kombinovati humus s raznim povrćem poput šargarepe, celera, paprike, krastavaca ili čeri paradajza za savršen kasni noćni obrok.

Novi list

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *