LVMH je prva evropska kompanija koja vrijedi 500 milijardi dolara

Dodajte komentar

Francuska grupacija LVMH koja stoji iza brendova kao što su Louis Vuitton, Dior, Moet&Chandon, postala je prva evropska kompanija koja je dostigla tržišnu vrijednost od 500 milijardi dolara.

Dionice vlasnika Bernarda Arnaulta porasle su u ponedjeljak za 0,3 posto na 903,70 eura te su dostigle tržišnu kapitalizaciju od 454 milijarde eura, odnosno 500,3 milijarde dolara ukoliko se u obzir uzme kurs eura naspram dolara.

Upravo zbog toga, LVMH postala je jedina evropska kompnaija među deset najboljih svjetskih kompanija sa ovom tržišnom vrijednošću. Unutar ove liste dominiraju američke tehnološke kompanije, a predvodi ih Apple.

Kada je riječ o rastu LVMH-a, Financial Times piše kako je grupacija imala korist od jačanja eura kao i od poboljšanja ekonomskih izgleda u Kini koja predstavlja najveće rastuće tržište u sektoru luksuzne robe.

“Kompanija je zabilježila povećanje prihoda od 17 posto u prvom kvartalu zahvaljujući kineskom tržištu. LVMH maksimalno koristi održivi rast potražnje u Evropi i Americi, dok ubira koristi od brzog i snažnog oporavka kineske ekonomije”, piše Financial Times a prenosi Klix.ba.

Kada je riječ o brendovima unutar grupacije, Louis Vuitton, postao je prvi luksuzni brend na svijetu koji je prijavio više od 20 milijardi eura godišnjeg prihoda u januaru.

Takođe, Dior je u posljednje četiri godine četiri puta povećao prodaju.

Inače, osnivač grupacije nedavno je svojoj djeci dodijelio najvažnije pozicije unutar LVMH-a. Njegova najstarija kćerka Delphine imenovana je na čelo Diora dok je njen brat Antoine nauprijeđen na poziciju šefa holdinga koji kontrolira LVMH i bogatstvo porodice.

Troje mlađe djece takođe imaju važne poslove u kompaniji. Alexandre Arnault je izvršni direktor u Tiffanyju, Frederic je direktor TAG Heuera, dok njihov najmlađi brat Jean Arnault vodi marketing i razvoj proizvoda u odjelu satova u kompaniji Louis Vuitton.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *