Top 10 najvećih prodaja u istoriji sporta (Infografika)

Dodajte komentar

Nakon rekordne godine 2022., prodaja profesionalnih sportskih timova ponovo je u porastu.

Prodaja Washington Commandersa vrijedna 6,05 milijardi dolara , koju su već odobrili drugi vlasnici NFL-a, biće najveći iznos plaćen za sportski tim kada.

Ova grafika Sama Parkera poredi ugovor o prodaji Commandersa iz aprila 2023. u odnosu na najveće prodaje sportskih timova u istoriji, koristeći podatke Wall Street Journala i CBS Sportsa.

Najveća prodaja se dogodila nakon 2010. Evo 10 najskupljih akvizicija nekog sportskog tima na globalnom nivou.

Prodaja Washington Commandersa zauzima prvo mjesto sa 6,1 milijardom dolara, iako bi cijena mogla biti veća jer je ponuda od 7 milijardi dolara za tim još uvijek u igri.

Dan Snyder, sadašnji vlasnik tima, jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu u sportu. Kupio je tim za 800 miliona dolara 1999. i, ako se prodaja od 6,1 milijarde dolara završi, ostvariće kumulativni prinos od preko 650%.

Fudbalski klub Chelsea je jedina rasprodaja van SAD-a na listi. Sportski tim je ranije bio u vlasništvu Romana Abramoviča, ruskog oligarha koji je bio podvrgnut sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu i bio je prisiljen da proda tim.

Milijarder iz hedž fondova Todd Boehly, koji je bio dio konzorcijuma koji je kupio Chelsea, takođe je suvlasnik broja 10 na listi: LA Dodgersa. Kaže se da je Boehly pomogao oko jednog od “najdramatičnijih preokreta u sjevernoameričkom sportu” kupovinom Dodgersa 2012. za 2,0 milijardi dolara , a tim je osvojio MLB 2020.

Hoće li bilo koja prodaja nadmašiti broj Washington Commandersa? NFL timovi su posebno neki od najvrednijih timova na svijetu , tako da bi prodaja tima kao što su Dallas Cowboys ili Los Angeles Rams mogla vrijediti više.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *