Sjutra ističe rok za izjašnjavanje o kupovini Instituta u Igalu

Dodajte komentar

Potencijalni kupac Istituta “Dr Simo Milošević”, konzorcijum “Philibert”, najkasnije sjutra će objaviti odluku da li će i pod kojim uslovima nastaviti preuzimanje najznačajnijeg objekta zdravstvenog turizma u Crnoj Gori.

Ovaj konzorcijum, čiji je lider akcionarsko društvo “Philibert” iz Česke, a član je HTP Vile Oliva iz Budve, svojevremeno je tužio Vladin Savjet za privatizaciju i kapitlne projekte zbog odluke da se poništi prodaja, a presudu u svoju korist izrekao i je podgorički Upravni sud sredinom septembra prošle godine.

Zatim je Vlada u tehičkom mandatu kroz Tendersku komisiju intenzivirala pregovore sa potencijalnim kupcima, a kozorcijum 3. januara odgovorio da će nastaviti pregovore o prodaji većinskog paketa akcija Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” u Igalu. Nakon više sastanaka i razmijenjenih dokumenata, Vlada je još jednom zatražila da potencijalni kupci najkasnije do 10. aprila dostave svoju odluku, ali ni ti nije prošlo bez povratnih uslova.

Kako se navodi u dokumentima u koje je portal Bankar.me imao uvid, kupac je zatražio da rok bude pomjeren za još dvije sedmice. Nadležni iz Tenderske komisije su do 21. aprila trebali da dostave finansijski izvještaji za kompletnu 2022. godinu te listove nepokretnosti, ali i informaciju da li je država voljna – i u kojem iznosu – da preuzme dio obaveza Instituta, “jer će odluka kupaca mnogo zavisiti od stava prodavaca po pitanju obaveza”.

Iz Vlade su naveli da je komisija dostavila traženu dokumentaciju, a kupcu dala rok do 25. aprila da se izjasni o budućnosti Instituta “Dr Simo Milošević”.

Podsjećamo, konzorcijum “Philibert” je ranije potvrdio da prihvataju cijenu od deset miliona i 29 miliona eura investicija, te preuzimanje oko sedam miliona obaveza – koliko je to iznosilo nakon zatvorene tenderske procedure. U međuvremenu je dug Instituta porastao na 30 miliona eura, a cijene značajno poras,e pa potencijalni kupci procjenjuju da će morati da ulože oko 35 odsto više sredstava kako bi Institut doveli na nivo od 4 zvijezdice.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *