Globalna ekonomija do 2028.: Četiri od šest najvećih ekonomija će biti u Aziji

Prema podacima MMF-a, četiri od šest najvećih ekonomija u svijetu po veličini BDP-a u 2028. godini će biti u Aziji.

Ekonomski rast Kine i Indije bio je nevjerovatan od 1990-ih , dok je Indonezija nedavno ušla u prvih 10 najvećih ekonomija na svijetu i očekuje se da će do 2028. dostići 6. mjesto. Očekuje se da će Japan, etablirana ekonomija, ostati na četvrtom mjestu 2024. godine, dok će Rusija pasti na 7. mjesto.

Rastuća srednja klasa Azije jedan je od razloga za pomak u BDP-u. Dok je Kina bila primjer rasta tržišta tokom većeg dijela 21. vijeka, zemlja se sada bori sa starenjem stanovništva, što će usporiti potrošnju. Očekuje se da će Indonezija, zajedno s Filipinima i Malezijom, značajno povećati svoju radnu snagu u godinama koje dolaze, što će doprinijeti porastu prosječnog raspoloživog dohotka, prema Svjetskom ekonomskom forumu.

Azijske multinacionalne kompanije, poput kineskog Huaweija i indijske Tate, već su se pojavile u ovom vijeku i očekuje se da će se još njih pojaviti na globalnoj sceni. Ali brzi rast u Aziji takođe dolazi sa nizom problema, kao što je brzo rastuća podjela između ruralnih i urbanih prihoda, degradacija životne sredine kao i novi izazov opadanja stanovništva.

Check Also

Erdogan pozvao Muska da izgradi fabriku Tesle u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je izvršnog direktora Tesle Elona Muska da izgradi fabriku …

Leave a Reply

Your email address will not be published.