Džoganović: Privatni smještaj u Crnoj Gori najpovoljniji na Jadranu

Dodajte komentar

Privatni smještaj u Crnoj Gori je najpovoljniji u regionu, a povećanje cijena koje može da se kreće i do 30 odsto ne mijenja činjenicu da imamo najpovoljnije kapacitete na Jadranu, kazala je u emisiji „Link“, predsjednica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja u Crnoj Gori, Branka Džoganović.

Tokom gostovanja kod novinarke Gorice Vukićević, ona je rekla da je ljetnja turistička sezona na pragu, a da se izdavaoci privatnog smještaja nalaze u veoma teškoj poziciji i da im država ne pomaže u dovoljnoj mjeri.

„Imamo problem kada je u pitanju promotivna i cjenovna politika jer nam treba podrška da zaokružimo priču i ponudimo naš proizvod na tržištu, a za sada se sve plasira pojedinačno i efekat prodaje nije odgovarajući“, ukazala je Džoganović.

Kaže da je interesovanje turista za našu državu ogromno i da je počelo još tokom novogodišnjih praznika, a da je posjećenost već premašila prethodnu godinu.

„Cijelo primorje ima veću posjećenost, a mi smo kao destinacija najpovoljniji u odnosu na cijeli region i to je nešto na što treba staviti akcenat. Može se vrlo lako utvrditi tačnost ovih navoda kada se uporede podaci. U odnosu na aktuelna povećanja cijena, mi ćemo i sa povećanjem do 30 odsto ostati najpovoljniji što se tiče Jadrana. Na primjer u Budvi u špicu sezone može se naći smještaj od 65 do 85 eura, a u predsezoni i 28 eura jer se lako možete dogovoriti sa izdavaocima smještaja“, navodi Džoganović.

Ona ističe da registrovani izdavaoci smještaja nemaju podršku države, a da je previše onih koji rade u sivoj zoni i nijesu registrovani, a izdaju svoje kapacitete.

„Privatni smještaj se ne nalazi na listi prioritet nadležnih i onda je tu teško da se sprovede akcija. Kad vas nemaju u programu uzalud je akcioni plan, jer ne nalaze za potrebno da se posvete privatnom smještaju. Nedostaje nam da se Ministarstvo turizma pozabavi nama“, ukazala je Džoganović.

Ne ide im, kaže ona na ruku ni Zakon jer ograničava one koji su registrovali smještaj da se bave nekom drugom djelatnošću.

„Ljudi se tako ograničavaju, a onda ih sve više ima u sivoz zoni“, istakla je Džoganović.
Inspekcija je, navodi, „nužno zlo“.

„Koje treba da dođe na kraju kad imate pravila i propise kako da upravljate nekretninom oni samo to treba da prekontrolišu. Međutim, kod nas je haos i ne vidim da inspekcija može da donese denefite“, zaključuje Džoganović.

Izvor i foto: rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *