Teška nedjelja za Elona Muska

Dodajte komentar

Teška nedjelja za Elona Muska završila se u petak kada su institucionalni dioničari Tesle u otvorenom pismu upozorili upravni odbor kompanije da obuzda “pretjerano predanog” izvršnog direktora.

Pismo je objavljeno neposredno nakon eksplozije rakete SpaceX Starship u vazduhu u njenom prvom testnom letu u četvrtak i izvještaja o zaradi za prvo tromjesečje Tesle u kojem se neto prihod smanjio za više od 20% u odnosu na prethodnu godinu zbog smanjenja marži. Izvještaj je doveo do pada dionica Tesle u četvrtak za gotovo 10% i izbrisalo gotovo 13 milijardi dolara iz Muskove neto vrijednosti, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Musk je takođe ponovno ušao u polemiku s Twitterom, eliminirajući potvrđeni status s računa većine pretplatnika koji ne plaćaju i eliminišući oznake za vladine zvaničnike i račune, povećavajući sablast varalica koje haraju platformom.

Investitori u Teslu, koji kažu da njihov posjed iznosi više od 1,5 milijardi dolara, žele da uprava dovede više nezavisnih članova i više radi na rješavanju problema u kompaniji koji mogu predstavljati “značajne pravne, operativne i reputacione rizike” za električna vozila proizvođača, “ugrožavajući njegovu dugoročnu vrijednost”.

Ulagači su posebno zabrinuti kako se Musk i Tesla bave ljudskim pravima i pravima radnika. Njihovo pismo opisuje mnoge tužbe u kojima je Tesla tužen zbog rasne diskriminacije, razbijanja sindikata, krađe plata, seksualnog uznemiravanja i nesigurnih uslova rada.

“Čini se da Tesla prihvata širu kulturu ‘iznad zakona'”, napisali su, dodajući da se Tesla sada suočava s istragama Ministarstva pravosuđa SAD-a, Nacionalne uprave za sigurnost saobraćaja i Kalifornijskog odjela za motorna vozila zbog njegovog autopilota tehnologija i tvrdnje o samostalnoj vožnji.

“Umjesto da radi na rješavanju problema s regulatorima, izvršni direktor Musk objavio je pogrdne tvitove i komentare, podstičući napetosti”, napisali su.

Otvoreno pismo Teslinom odboru dolazi nakon što su dionice Tesle pale više od 15% u proteklom mjesecu.

Kristin Hull iz Nia Impact Capitala rekla je za CNBC da je pismo zamišljeno kao “poziv na akciju” i da se nada da će predsjednica Tesle Robyn Denholm odvojiti vrijeme da napiše barem smislen odgovor. “Želimo vidjeti da odbor ozbiljno shvata svoj posao – ne vidimo da rade dobar posao kao šef Elona Muska.”

Dok su dionice Tesle rasle u ranom trgovanju u petak, ovonedjeljno ažuriranje dobiti kompanije za prvo tromjesečje otkrilo je povećanje nivoa zaliha i pad profitnih marži.

Prema prezentaciji kompanije za investitore za prva tri mjeseca 2023., Tesla duguje dobavljačima 7,32 milijarde dolara i drži 14,38 milijardi dolara u zalihama nakon što je povećao proizvodnju u svojim fabrikama i implementirao smanjenje cijena tokom prvog kvartala.

Iako je Tesla u petak podigao cijene vozila Model S i X na nekim tržištima, ti modeli danas predstavljaju manji dio ukupne prodaje i proizvodnje za Teslu. Skromna poskupljenja bila su propraćena i podsticajem – tri godine besplatnog Supercharginga na kompanijinoj mreži za punjenje električnih vozila.

Pad cijene Teslinih dionica ima direktan učinak na Muska, čije bogatstvo uglavnom poriče iz njegovih vlasničkih udjela, jer je izgubio približno 13 milijardi dolara svoje neto vrijednosti na papiru dan nakon Tesline objave zarade u prvom kvartalu.

Takođe u četvrtak, Muskov SpaceX, lansirao je svoje vozilo Starship Super Heavy u orbitalni probni let iz svog pogona u Boca Chici u Teksasu.

Kako je CNBC ranije izvijestio, raketa je poletjela s lansirne rampe – svojevrstan trijumf – ali je također eksplodirala, što je rezultiralo time da je Savezna uprava za avio industriju privremeno prizemljila program do dalje procjene.

Prije eksplozije, lokalne grupe za zaštitu okoliša i domorodaca protestvovale su zbog lansiranja, predviđajući štetu divljini, zdravlju ljudi i imovini.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *