Depoziti u bankama za sedam dana smanjeni čak 76,2 milijarde dolara

Dodajte komentar

Depoziti u američkim bankama smanjeni su prošle seemice, što ukazuje da je finansijski sistem i dalje slab nakon niza bankrota banaka.

Depoziti su smanjeni za 76,2 milijarde dolara u sedmici koja je završena 12. aprila, prema sezonski prilagođenim podacima Federalnih rezervi objavljenim u petak. Pad je bio većinom kod velikih i stranih institucija, ali padaju i kod malih banaka.

U međuvremenu, krediti komercijalnih banaka porasli su prošle sedmice za 13,8 milijardi dolara na sezonski prilagođenoj osnovi. Na nekorigovanoj osnovi, krediti i rente smanjili su se za 9,3 milijarde dolara.

Podaci nude mješovitu sliku. Depoziti su ponovno započeli pad nakon skoka u prethodnoj sedmici. Naglo su pali prošlog mjeseca, neposredno nakon propasti Sillicon Valley Banka i drugih, a sada su na najnižem nivou od jula 2021. godine.

Ali kreditiranje je poraslo drugu sedmicu za redom, predvođeno stambenim i potrošačkim kreditima, što ukazuje da se kreditni uslovi stabilizuju.

Fedov izvještaj, poznato kao H.8, pruža procijenjeni sedmični agregatni bilans za sve komercijalne banke u SAD. Ekonomisti ga pomno prate kako bi procijenili kreditne uslove nakon što je prošlog mjeseca nekoliko zajmodavaca propalo.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *