Omiljeni auto brend više nema modele jeftinije od 20.000 eura

Dodajte komentar

Volkswagen je nekada bio poznat po ponudi pristupačnih vozila za srednju i nižu klasu, ali nedavni razvoj događaja pokazuje da se sve više udaljavaju od svojih korijena.

Razlozi su brojni: energetska kriza, elektromobilnost sa složenim komponentama, kao i sistemi pomoći i emisijski standardi koji su postali obvezni u EU, što tjera firme da veće troškove razvoja i proizvodnje prebace na svoje kupce, prenosi 24hamburg. Pritom proizvođači nadoknađuju visoke troškove za električna vozila kroz cijene vozila na konvencionalni pogon.

Na taj način smo došli na to da električni automobili više nisu skuplji od modela s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Tako je u Njemačkoj početna cijena klasičnog gradskog automobila, VW Pola, podignuta na preko 20.000 eura. Polo je sada dostupan za najmanje 20.830 eura. To znači da Volkswagen više ne nudi modele ispod ovog cjenovnog praga u Njemačkoj. Jer ni manji VW Up više neće biti dostupan po cijenama ispod 20.000 eura.

Varijante VW Up-a koje su navedene u konfiguratoru za manje od 15.000 za osnovni model su rasprodate. S obzirom da se bliži kraj proizvodnje 2024. godine, u Volfsburgu još nije donesena odluka hoće li se proizvodnja najmanje serije modela uopšte nastaviti. Trenutno u Njemačkoj možete naručiti samo verziju GTI (20.230 eura) ili električni E-Up! (skoro 30.000 eura). Stoga nije nerealno da bi najavljeni VW ID.2, koji stiže za koju godinu, mogao biti najjeftiniji VW model u Njemačkoj s cijenom od oko 25.000 eura.

Volkswagen nije jedini

Naravno, inflacija u automobilskom sektoru nije specifičan problem VW-a. Kako piše časopis Auto Road Traffic, broj automobila dostupnih u Njemačkoj za manje od 20.000 eura smanjio se u roku od godinu. U proljeće 2022. u Njemačkoj je još bilo 45 modela koji su bili ispod ove cjenovne granice. Samo godinu kasnije, izbor je pao na njih 30.

Izvještaj pokazuje da su mali automobili drugih proizvođača takođe poskupjeli i da je pređen prag od 20.000 eura. Nedavno su povećane i osnovne cijene za modele Ford Fiesta, Peugeot 208 i Toyota Yaris. Međutim, postoje marke u VW grupi koje još nude vozila koja su jeftinija od VW Up ili Pola, a to su Škoda Fabia, Seat Ibiza i Seat Arona.

Postoje modeli i drugih proizvođača koji su u Njemačkoj dostupni z amnogo ispod 20.000 eura, kao što suOpel Corsa, Fiat 500 i Renault Twingo. I azijski proizvođači poput Toyote, Hyundaija i Kije još imaju pristupačne modele u svojoj ponudi. Ipak, trenutno najjeftiniji osnovni model u Njemačkoj je Mitsubishi Space Star s cijenom od 11.267 eura.

Postoje alternativni načini na koje se Polo ili Up još mogu nabaviti kao novi automobil za manje od 20.000 eura, a to je od raznih trgovaca koji imaju preostale kontingente povoljnijih varijanti. Druga opcija je jednostavno potražiti polovni Volkswagen.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *