Mobilne aplikacije su pomogle u ubistvu SVB, kažu regulatori

Dodajte komentar

Mobilne aplikacije koje su omogućile brzo povlačenje milijardi dolara depozita za samo nekoliko sati u Sillicon Valley Bank (SVB) naglašavaju novi rizik za planiranje likvidnosti banaka, prema glavnom američkom regulatoru.

Da bi se uskladile sa važećim propisima, banke pretpostavljaju da će depoziti fizičkih lica oticati po stopi od otprilike pet odsto u periodu od 30 dana, ali sposobnost klijenata da odmah prebace svoj novac znači da bi odlivi mogli biti mnogo veći u budućnosti, rekao je predsjedavajući Office of the Comptroller of the Currency Michael Hsu u srijedu na samitu u Raliju u Sjevernoj Karolini, čiji je domaćin bio FDX, neprofitna organizacija koja stvara standarde za dijeljenje finansijskih podataka.

“Već postoji osjećaj da su onlajn i mobilno bankarstvo možda omogućili neuobičajeno velike i brze odlive veleprodajnih depozita u SVB i Signature Bank prošlog mjeseca”, rekao je Hsu. Iako će mogućnost brzog i jednostavnog premještanja sredstava sa bankovnih računa “biti osnažujuće za potrošače, to bi vjerovatno povećalo rizik bankama likvidnosti depozita stanovništva”.

SVB je propala prošlog mjeseca nakon što su klijenti koji se finansiraju rizičnim kapitalom, zaplašeni objavama na društvenim mrežama i javnim porukama, povukli desetine milijardi dolara i depozite za samo nekoliko sati. Signature Bank propala je samo nekoliko dana kasnije nakon što se suočila sa sopstvenim scenariom brzog povlačenja depozita. Usred previranja, akcije banaka su brzo pale.

Banke i dobavljači finansijskih tehnologija proveli su godine raspravljajući o porastu takozvanog otvorenog bankarstva u SAD, što bi olakšalo potrošačima da prenesu svoje finansijske podatke na fintech aplikacije ili konkurentske banke. Zagovornici kažu da će otvoreno bankarstvo poboljšati i sačuvati konkurenciju u finansijskim uslugama, dok protivnici kažu da bi to moglo povećati bezbjednosne rizike.

Office of the Comptroller of the Currency ima očekivanja o upravljanju rizicima poslovanja s trećim stranama koja kontrolišu te odnose, rekao je Hsu.

“Ali, možda će biti potrebna prilagođavanja tih očekivanja kako se otvoreno bankarstvo i fintech pejzaž razvijaju”, rekao je on.

Hsu je upozorio da tehnološki giganti kao što su Apple Inc., Alphabet Inc. Google i Amazon.com Inc. nastavili su da ulaze u finansijske usluge posljednjih godina. Hsu je rekao da ovo zahtijeva “pažljivo praćenje” od strane regulatora, koji dugo pokušavaju da očuvaju razdvajanje između sektora bankarstva i trgovine.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *