Oznaka “tajno” za milione prenijete KAP-u iz kase EPCG

Dodajte komentar

Bivši izvršni direktor “Eko-fonda Jovan Martinović saslušan je juče u Specijalnom državnom tužilaštvu nakon čega mu je određeno zadržavanje do 72 sata zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Zadržavanje je, nakon saslušanja, određeno i zaposlenom u Fondu Andreju Nedoviću, koji je uhapšen prekjuče, isto kada i Martinović.

<!–more–>

Martinović je juče tokom višečasovnog saslušanja, kako je kazao njegov branilac, advokat Mihailo Volkov, negirao optužbe SDT-a.

-Martinović je iznio kvalitetnu odbranu, tužilac je predmet označio oznakom “tajno. Moj branjenik je negirao izvršenje krivičnog djela, kazao je Volkov nakon saslušanja.

I Nedovićev branilac, advokat Ivan Despotović, izjavio je da je njegov branjeniku cjelosti negirao krivicu.

Dao je detaljnu odbranu. Uložićemo žalbu na odluku tužilaštva o zadržavanju – kazao je Despotović.

Martinović i Nedović su lišeni slobode po nalogu SDT-a prekjuče zbog sumnje da su kompaniji “Uniprom Veselina Pejovića pribavili korist višu od 20 miliona eura.

-Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode J.M. i A.N., bivšeg izvršnog direktora i zaposlenog Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond), za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, u saizvršilaštvu, a povodom nepropisne dodjele i upisa u registar besplatnih emisionih kredita privrednom društvu “Uniprom d.o.o. Nikšić, čime mu je pribavljena korist od preko 20 miliona eura saopštio je nakon hapšenja specijalni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Bivša Vlada Crne Gore, kojoj je na čelu bio Duško Marković, svojom uredbom i procjenama o količinama štetnih gasova koji se emituju u vazduh omogućila je da se iz kase Elektroprivrede (EPCG) prenese Kombinatu aluminijuma oko 17 miliona eura. Na čelu “Eko-fonda tada je bio Martinović.

Osnov za transakciju bila je vladina odluka o besplatnoj dodjeli takozvanih emisionih kredita, kojom je za EPCG, odnosno Termoelektranu Pljevlja (TE) i KAP određeno da mogu ispustiti gotovo iste količine ugljen-dioksida u atmosferu (S02). EPCG je ispustila više štetnih gasova od visine kredita, a KAP manje, pa je “višak uz odobrenje bivše vlade prodao kompaniji u većinskom državnom vlasništvu.

Sadašnji direktor EPCG Milutin Đukanović podnio je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu kojom su obuhvaćeni tadašnji premijer Duško Marković i tadašnja ministarka ekonomi je Dragica Sekulić, vlasnik “Uniproma Veselin Pejović i direktor “Eko-fonda Jovan Martinović, kao i članovi bivšeg Odbora direktora EPCG. Martinović je bio predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Cetinje od 2012. do 2019. godine, ačlan je Glavnog odbora DPS-a Crne Gore.

Predmet je formiran po krivičnoj prijavi koju je podnijelo novo rukovodstvo Fonda za zaštitu životne sredine protiv Martinovića.

<strong>Iz Uniproma tvrde da su radili po zakonu</strong>

Iz “Uniproma” su preksinoć saopštili da je ta kompanija, kao operater stacionarnog postrojenja, samo slijedila prava i obaveze prema nacionalnom i zakonodavstvu Evropske unije i ostvarila ulaganje od 50 miliona eura u otvaranje novih postrojenja za preradu aluminijuma. Obavezu su, kako navode, izvršili shodno Zakonu o zaštiti od negativnih klimatskih promjena.

Tvrde da su podnijeli verifikovani izvještaj o emisijama i prijavili ih Fondu za zaštitu životne sredine, te da su jedini operater koji je ispunio zakonsku obavezu. “Uniprom”, kako navode iz kompanije, nije dao tuđe, već svoje količine koje mu po nacionalnom zakonodavstvu pripadaju. One koje nije iskoristio već je ostvario rezervu, kako se navodi, bio je slobodan da raspolaže njima nakon unapređenja proizvodnje i smanjene emisije za posmatrani period.

<strong>Dan</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *