Optužni predlog ODT-a: Do Kvon i Hon Čand Jun okrivljeni za falsifikovanje isprava

Dodajte komentar

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog podgoričkom Osnovnom sudu protiv okrivljenih južnokoreanskih državljana Do Kvona i Hon Čand Juna.

Kako je saopšteno iz ODT-a, na teret im je stavljeno krivično djelo falsifikovanje isprava.

– Predloženo je da se okrivljenima produži pritvor, saopšteno je iz tužilaštva kojim rukovodi Duško Milanović.

Podsjetimo, Do Kvon je uhapšen u Crnoj Gori 24. marta, a tim povodom ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da je on, kao i Hon Čand Jun, ilegalno ušao u Crnu Goru.

Južnokorejskog preduzetnika Do Kvona, koji stoji iza navodne prevare teške više od 40 milijardi dolara ili više, američki tužioci su optužili za prevaru. Optužnica od osam tačaka protiv Kvona objavljena je u američkom Okružnom sudu na Menhetnu, nekoliko sati nakon vijesti o njegovom hapšenju ranije u Crnoj Gori.

Optužnica tereti Kvona, državljanina Južne Koreje koji je suosnivač Teraform Labs, po dvije tačke za prevaru sa hartijama od vrijednosti, prevaru u vezi sa transferom, prevaru sa robom i zavjeru, piše tbsnews.net.

Krivični postupak je uslijedio nakon građanskih optužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti i berze protiv Kvona i Teraforma prošlog mjeseca.

Kvon je bio u bjekstvu nekoliko mjeseci, a južnokorejske vlasti su prošlog septembra izdale nalog za hapšenje za njim.

Portparolka Tužilaštva Južnog Seula istakla je da će Južna Koreja tražiti izručenje Do Kvona, te da je on jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca iz oblasti kriptokriminala.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *