Izmijenjen Zakon o CBCG: Guverner preko javnog konkursa, novi Savjet za tri mjeseca

Dodajte komentar

Novi guverner Centralne banke biraće se na javnom konkursu koji će sprovesti radna tijela Skupštine, dok sadašnji guverner Radoje Žugić neće moći biti izabran na tu poziciju. To je predviđeno izmjenama Zakona o Centralnoj banci koje su usvojene glasovima većine poslanika u Skupštini.

Zakonom je predviđeno da se guverner imenuje na mandat od šest godina i da najviše može biti imenovan dva puta. Žugiću je prije nekoliko mjeseci istekao drugi mandat na čelu CBCG, a do sada je bila odredba da guverner može biti biran najviše dva putauzastopno. Njega je za treći mandat predložio odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ali njegov predlog Skupština nije ni razmatrala, dok su u međuvremenu predložene izmjene Zakona o CBCG.

Ekonomiski analitičar Predrag Drecun je kazao da je teško reći šta je bolje, da li da se guverner bira na konkursu i li da ga predlaže predsjednik države.

-Može se govoriti šta je primjerenije u datom trenutku. U situaciji gdje imate jednopartijsku vlast onda je sasvim svejedno ko će predlagati, jer će ga Skupština svakako usvojiti. Dok u koalicionim vladama mora da dođe do ozbiljnog dijaloga da bi se došlo do svih kadrovskih rejšenja, a posebno za poziciju guvernera, koja je jedna od najvažnijih u državi. Tu treba da postoji dobar politički konsenzus ocijenio je Drecun.

Istakao je da mi još nismo zre lo političko društvo pa da partijske interese stavimo po strani u slučaju izbora funkcija kao što je ova i da smognemo snage da se izabere kandidat koji sa aspekta struke i iskustva može da zadovolji obaveze guvernera.

-O modelu izbora guvernera definitivno trebadase povede dijalog, da bi se došlo do najboljeg modela. Jer ako ga danas jedna većina mijenja, sjutra će to da uradi i druga većina. Aktuelni guverner u tehničkom mandatu je sam uticao na jednu odredbu zakona, a to je da guverner može biti imenovan najviše dva puta uzastopno. To je paradoksalna odredba jer po njoj može biti biran bezbroj puta, samo da nije više od dva puta uzastopno rekao je Drecun.

Zakone, kako je naveo, ne treba da pravimo prema personalnim rješenjima, oni treba da budu sistemski i da traju duži vremenski period.

-U svakom slučaju se najveća konkurentnost postiže ako se omogući da se prijavi svako ko može da obavlja tu funkciju rekao
je Drecun.

Na pitanje da li ćemo i nakon ovih izmjena dobiti guvernera koji je plod političkih dogovora ili će biti biran po struci, kazao je da formalno on mora biti plod političkog dogovora jer ga biraju partije.

-Međutim, treba napraviti sistem da argumenti stručnosti, znanja i iskustva budu jači od političke volje kazao je on i dodao da u svijetu postoje i jedan i drugi model izbora guvernera.

Skupština je usvojila i izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje će se primijeniti u najkraćem roku.

Raspravljali o igrama na sreću

Poslanici su tokom jučerašnjeg dana više sati raspravljali o setu zakona kojim se uređuje oblast igara na sreću. Glavne izmjene odnose se upravo na Zakon o igrama na sreću kojim je predviđeno osnivanje državne lutrije. Godinama je lutrijske igre u Crnoj Gori priređivao privatnik, dok ih od 2016. godine ni oni ne priređuju.

Tokom rasprave bilo je dosta priče o kockanju i o tome kako je to porok koji je uništio veliki broj porodica. Konstatovano je da su kladionice lani zaradile preko 30 miliona eura, a bilo je priče i o tome da bi trebalo zabraniti klađenje, jer kockarnice novac zarađuju upravo od građana koji zbog kockanja gube novac.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *