Kineski kapital u regionu: Srbija ubjedljivo prva

Dodajte komentar

Srbija je u posljednje dvije godine postala svjetski rekorder po prilivu kineskog kapitala i kreditnom zaduživanju iz Kine, a u regionu zapadnog Balkana velika prisutnost kineskog kapitala primjećuje se i u Bosni i Hercegovini.

Ovo su podaci iz istraživanja China Global Investment Tracker koju su sproveli American Enterprise Institute i Heritage Foundation.

U Bosnu i Hercegovinu je, prema istraživanju, uloženo je 3,05 milijardi dolara, a primjetno je da su investicije i krediti iz Kine dramatično porasli nakon 2019. godine.

Što se tiče investicija u BiH, iz Kine se slilo 610 miliona dolara, uključujući “Power China”, “Sinomah”, “China Nonferrous” i “Shandong Gaosu” u transportu, energetici i metalima. Kineska ulaganja odnose se na razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Više od 2,44 milijarde dolara BiH je uzela kao kredite od Kine za izgradnju auto-puteva, hidroelektrana, ulaganja u gasifikaciju i proizvodnju uglja. Podignuti kineski zajmovi pokrivaju period od 2010. do 2022. godine.

Kineski krediti u Srbiji imaju ogromnu vrijednost od 13,98 milijardi dolara. Zemlja je koristila kineska sredstva za izgradnju auto-puteva, željeznica, komunalnih usluga, gasifikaciju, energetske projekte, ali i za ulaganja u Elektroprivredu Srbije i Telekom Srbije, navodi se u opširnoj analizi Nedeljnika.

Osim kineskih kredita, Srbija je u proteklih nekoliko godina privukla direktna kineska ulaganja u iznosu od preko tri milijarde dolara.

Ulaganja od 2016. do danas uključuju prije svega ulaganja u rudnik “Bor” i Željezaru u Smederevu, kao i u fabriku automobilskih guma. Glavni investitori su Zijin Mining Group, Hesteel Group i Shandong Linglong Tire.

Sjeverna Makedonija u protekle tri godine nije imala zapaženiju investiciju iz Kine, niti dignut kredit od strane nadležnih vlasti. Albanija i Kosovo su na samom dnu po prilivu kineskog kapitala.

Nedeljnik

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *