EY će otpustiti 3.000 radnika širom SAD

Dodajte komentar

Britanski div finansijskih usluga Ernst & Young (EY), koji je prošle sedmice odustao od plana o podjeli svojih revizorskih i savjetodavnih jedinica, rekao je u ponedjeljak da će ukinuti 3.000 radnih mjesta u SAD, navodeći kao razlog preveliki kapacitet firme.

“Nakon procjene utjecaja trenutnih ekonomskih uslova, jakih stopa zadržavanja zaposlenih i prevelikih kapaciteta u djelovima naše firme, donijeli smo tešku poslovnu odluku da odvojimo približno 3.000 američkih zaposlenika, što predstavlja manje od pet odsto naše američke radne snage”, rekao je portparol EY.

Ovaj potez dolazi nakon što je EY zaustavio svoju planiranu reorganizaciju, nazvanu “Project Everest”, čiji je cilj bio da ubrza rast i izbjegne sukob interesa. Promjeni se usprotivio američki ogranak firme.

EY je rekao da su smanjenja radnih mjesta “dio tekućeg upravljanja našim poslovanjem, a ne rezultat nedavno završene strateške revizije”, rekao je porparol.

Smanjenje radnih mjesta uslijedilo je nakon nedavnih smanjenja broja zaposlenih u drugim velikim računovodstvenim i konsultantskim firmama. Agencija za tehničko savjetovanje Accenture objavila je u martu da otpušta 19.000 radnika ili 2,5% svoje radne snage. KPMG i McKinsey takođe su nedavno najavili otpuštanja.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *