Apple i Goldman Sachs nude godišnju kamatu na štednju od 4,15%

Dodajte komentar

Apple i Goldman Sachs nastoje da privuku štediše da otvore novi štedni račun nudeći kamate po stopi koja je 10 puta veća od nacionalnog prosjeka. Kalifornijski tehnološki gigant i banka su u ponedjeljak klijentima u SAD ponudili novi štedni račun s prinosom od 4,15 posto godišnje, nakon što su prvi put objavili proizvod u oktobru.

Ovo je znatno iznad prosječne kamate koja u Americi iznosi  0,37 posto, prema podacima Federalne korporacije za osiguranje depozita. Takođe nadmašuje konkurente kao što su American Express koji nudi 3,75 posto i Goldmanov nezavisni proizvod koji posluje pod markom Marcus, koji nudi 3,9 posto.

Ovaj potez dolazi jer su poznate banke, posebno regionalni i manji zajmodavci, pod sve većim pritiskom da ponude bolje kamate na štednju kako bi ih spriječili da prenose gotovinu u fondove koji su ponudili bolje prinose u skladu sa rastućim kamatnim stopama.

Klijenti su povukli oko 800 milijardi dolara depozita američkih iz komercijalnih banaka od marta prošle godine kada je Fed prvi put počeo da podiže stope nakon što su zajmodavci držali relativno niske stope na depozite.

Novi štedni račun nudi se korisnicima Appleovog proizvoda za kreditne kartice, koji je dio partnerstva sa Goldmanom. Apple je štedišama ponudio uslove koji podrazumijevaju da nema naknada i nema zahtjeva za minimalnim depozitom. Maksimalni iznos na računu je 250.000 dolara. Depoziti će ostati kod Goldmana, koji kao licencirana banka.

“Ušteda pomaže našim korisnicima da dobiju veće prinose pružajući im jednostavan način da uštede”, rekla je Jennifer Bailey, Appleova potpredsjednica Apple Pay-a i Apple Wallet-a.

Štedni račun produbljuje Appleovu ponudu proizvoda finansijskih usluga, što uključuje i program “kupi sada, plati kasnije”.

Kako Apple dodaje sve više finansijskih usluga, neki analitičari su sugerisali da na taj način postaje banka. Ali stvarna snaga Applea je u tome što zarađuje novac od prodaje hardvera i nebankarskih usluga, rekao je Christian Owens, izvršni direktor Paddle, kompanije za plaćanja.

“Mislim da Apple ne želi da bude banka,” rekao je. “Mislim da Apple može ponuditi neke principe banke, a da zapravo ne postane banka. Oni mogu koristiti Goldman-a kako bi pokrenuli sve ove finansijske usluge i bili veza do potrošača za mnoge od ovih proizvoda, brendirati ga kao Apple proizvod, imati visoku maržu i svu ovu vrstu  odgovornosti prebaciti na Goldman Sachs.

Izvor: Financial Times

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *