NLB isplaćuje dividendu od 5,5 eura

Dodajte komentar

Najveća slovenačka banka objavila je godišnji izvještaj iz kojeg je vidljivo da će, uključujući prošlogodišnje isplate, do 2025. dioničarima isplatiti 500 miliona eura dividende.

Ove godine očekuje se isplata 110 miliona eura, što znači 5,5 eura bruto dividende po dionici. Redovna godišnja skupština društva održaće se 19. juna, no još nije poznato hoće li NLB i ove godine, kao i prošle, isplaćivati dividendu u dva dijela. Detalje prijedloga o podjeli dobiti banka će otkriti u sazivu, izvještava Delo.

Banka je prošle godine sazvala dvije skupštine radi isplate dividende, prvu u junu i drugu u decembru, a na svakoj je dioničarima ponuđena dividenda od 2,5 eura bruto po dionici. Lani je isplatila ukupno 100 miliona eura dividende.

Konačni podaci o prošlogodišnjem poslovanju ne razlikuju se bitno od prethodno objavljenih. Prema revidiranim podacima o poslovanju, prošlogodišnja neto dobit dostigla je 446,9 miliona eura, pri čemu je 172,9 miliona eura dobiti proizašlo iz konsolidacije imovine prošle godine preuzete Sberbank (sada N Banke) u grupu. Prethodne godine neto dobit grupe iznosila je 236,4 miliona eura, prenosi SEEbiz.eu.

Grupa je krajem prošle godine imala 2,77 miliona aktivnih kupaca, od čega 737.000 u Sloveniji, gdje ima i daleko najveći kreditni portfolio, vrijedan sedam milijardi eura.

Najviše klijenata, čak 972.000, nalazi se u Srbiji, gdje kreditni portfolioiznosi 2,6 milijardi eura. Cjelokupni kreditni portfelj grupe iznosio je krajem prošle godine 13,07 milijardi eura, a ukupna bilansna suma dostigla je rekordnih 24,16 milijardi eura.

NLB se prošle godine ponovno počela baviti i leasingom. Namjenska podružnica u Sloveniji imala je na kraju godine kreditni portfolio od 189 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *