Lagarde: Inflacija u eurozoni pada, ostaje velika neizvjesnost

Inflacija u eurozoni bi trebalo da nastavi da pada narednih mjeseci, zahvaljujući padu cijena energenata i rastu kamatnih stopa, ali i dalje postoje “znatne neizvjesnosti”, upozorila je predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

“Očekujemo da će inflacija u eurozoni nastaviti da pada. Ta prognoza, ipak, ostaje obavijena brojnim neizvjesnostima”, rekla je Lagarde na proljećnom zasjedanju Međunardonog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, stoji na službenim stranicama Evropske centralne banke.

Nakon velikog skoka prošle godine, vezanog za rast cijena energenata i oporavka nakon pandemije COVID-19, inflacija je od jeseni počela da usporava u eurozoni, kao posljedica smirivanja tržišta energenata i smanjenja tenzija o snabdijevanju.

Ovo kretanje bi trebalo da se nastavi s obzirom na pritiske na cijene i zaoštravanje monetarne politike koja sve više koči tražnju, rekla je Lagarde.

Inflacija i dalje na visokom nivou

Ipak, dodala je da će rast plata, vezan za nisku stopu nezaposlenosti i kompenzacija za inflaciju, nastaviti da podržava inflaciju.

ECB je ostao obazriv u prognozama zbog “brojnih rizika”.

ECB je, takođe, oprezan, kada je riječ o oporavku ekonomske aktivnosti. Lagarde je rekla da je neizvijestan kontekst i da izgledi za oporavak nisu stabilni.

Uprkos padu pet mjeseci zaredom, inflacija je i dalje na vrlo visokom nivou i iznosila je 6,9 odsto u eurozoni. ECB ne predviđa vraćanje na svoju ciljanu inflaciju od dva odsto prije 2025. godine.

Da bi suzbio inflaciju, ECB je već podigao svoju referentnu kamatnu stopu za 3,5 odsto od jula prošle godine i ne namjerava da se tu zaustavi.

Al Jazeera

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.