Damjanović i Žugić sa predstavnicima Svjetske banke: Dogovoreni preduslovi za DLP aranžman

Dodajte komentar

Stabilnost javnih finansija, rast poreskih prihoda i smanjenje javnog duga stvaraju dobre osnove za uspješnu realizaciju brojnih započetih projekata sa Svjetskom bankom, uključujući Development Policy Loan (DPL) aranžman koji Crnoj Gori treba da omogući podršku u narednom periodu.

To je istakao ministar finansija Aleksandar Damjanović koji je sa guvernerom Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radojem Žugićem predvodio državnu delegaciju tokom susreta sa visokim zvaničnicima Svjetske banke, izvršnim direktorom Koenom Dejvidsom i potpredsjednicom za Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani.

Kako navode iz Svjetske banke, DLP je zajam za razvojne politike koja zajmoprimcu omogućava da brzo ispuni svoje potrebe za nedostajućim serdstvima koja su posljedica nepovoljnih ekonomskih događaja, ali pruža i formalnu osnovu za nastavak političkog angažmana sa bankom kada ne postoji neposredna potreba za finansiranjem.

Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja Svjetske banke i Crne Gore veoma uspješna, da se uz podršku te globalne finansijske institucije realizuju brojni projekti unapređenja crnogorske infrastrukture, te jačanja ekonomskih i finansijskih perfomansi.

“Zajednički je ocijenjeno da su dogovoreni preduslovi aranžmana, u nadležnosti Ministarstva finansija, najvećim dijelom i ispunjeni, što se očekuje i od drugih institucija koje su uključene u DLP aranžman”, precizira se u saopštenju.

Guverner Žugić je naveo da CBCG za sada nema obaveza po pitanju DPL aranžmana i zahvalio na podršci institucije za modernizaciju platnog prometa. Najavljena je dalja saradnja u primjeni međunarodnih standarda i najboljih praksi bankarske supervizije i sanacije.

“Zdravlje i stabilnost bankarskog sistema potvrđeni su kroz ocjene značajnih međunarodnih institucija, kao i kroz procjenu kvaliteta aktive banaka, koja je sprovedena prema visokim međunarodnim standardima. Finansijska stabilnost je rezultat pozitivnih trendova u bankarskom sektoru – adekvatne kapitalizovanosti banaka, intenzivne kreditne aktivnosti usmjerene na ekonomski rast, te kontinuiranog rasta i unaprjeđenja kvaliteta aktive, uz smanjenje nekvalitetnih kredita. Jedini negativni trend odnosi se na blagi rast kamatnih stopa, što je posljedica visoke inflacije i rasta Euribor-a”, zaključio je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *