Žugić i Damjanović: Očuvana ekonomska i finansijska stabilnost u zemlji, uprkos brojnim negativnim faktorima

Dodajte komentar

Bankarski sistem u Crnoj Gori posluje stabilno i bilježi pozitivne trendove kada su u pitanju ključni indikatori poslovanja, ponovio je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) dr Radoje Žugić tokom susreta sa zamjenikom generalne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Boom Lijem u Vašingtonu.

Žugić i ministar finansija u tehičkoj Vladi mr Aleksandar Damjanović predvode državnu delegaciju na godišnjem zasijedanju MMF-a i Svjetske banke (SB). Tom prilikom sa Lijem su razgovarali o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, kao i o glavnim izazovima monetarne i fiskalne politike. Visokom zvaničniku MMF-a prezentovani su najnoviji podaci o finansijskom i fiskalnom sektoru, te glavni parametri poslovanja realne ekonomije. Oni su istakli da je “očuvana ekonomska i finansijska stabilnost u zemlji, uprkos brojnim internim i eksternim negativnim faktorima”, a posebno su se osvrnuli na rast zarada iniciran ranijom poreskom reformom koji je, u određenoj mjeri i uz ostale faktore, uticao na rast inflacije u Crnoj Gori.

Žugić je naveo kako banke u Crnoj Gori “doprinose zdravlju i stabilnosti ukupnog finansijskog sistema u zemlji” i posebno istakao da, uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju i fiskalnim rizicima, bankarski sektor bilježi pad nekvalitetnih kredita, uz snažnu kreditnu aktivnost. Dodao je da su novoodobreni krediti u prošloj godini ostvarili godišnji rast od 31,5%.

“Damjanović je ukazao na pozitivne trendove u oblasti javnih finansija koje karakteriše rast poreskih prihoda u periodu januar-april ove godine, a koji su za 30 % veći u odnosu na uporedni period prethodne godine. Naglasio je da je zabilježen pad učešća javnog duga u BDP-u, ali i da je ostvarena visoka likvidnost neophodna za redovno izmirenje svih tekućih obaveza uključujući i uvećane zarade u javnom sektoru. Takođe je istakao da je usvajanjem seta zakona iniciranih od strane Ministarstva finansija stvoren povoljan ambijent za širenje poreskog obuhvata i generisanja novih prihoda, a bez uvećanja postojećih poreskih stopa”, navodi se u saopštenju sa sastanka.

Članovi crnogorske delegacije uputili su Liju i njegovim saradnicima poziv za učešće na godišnjem sastanku Belgijsko-holandske konstituence u maju ove godine, čiji će domaćin biti Crna Gora, a koji će okupiti visoke predstavnike MMF-a i Svjetske banke, zvaničnike članica Konstituence i brojne eminentne stručnjake iz oblasti finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *