Vlada odlučila: Samo Luka Kotor može pilotirati u zalivu

Dodajte komentar

Vlada je juče odlučila, na prijedlog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, da Luka Kotor obavlja pilotažu u Bokokotorskom zalivu do okončanja novog tendera za dobijanje koncesije.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Admir Šahmanović je izrazio rezervu na taj prijedlog u odnosu na zakone o sigurnosti plovidbe i o koncesijama. Taj je resor predložio da sva preduzeća koja imaju važeće odobrenje obavljaju pilotažu do dodjele koncesije. Abazović ipak nije promijenio mišljenje i objasnio je da je pokušao da nađe pravedno rješenje.

“Zbog odluka Upravnog suda firme koje pružaju usluge pilotaže nemaju više pravni osnov to da rade. Mislim da Luka Kotor treba da pruža tu uslugu i to je to”, rekao je Abazović i poručio da to nije favorizovanje Luke Kotor jer je ,,ona jedina državna firma koja se bavi tim poslom.

“Kako trenutno nemamo pravno validno izvođenje tih aktivnosti, država isto kao u slučaju linije Kamenari Lepetane zadužuje Luku Kotor, kao javno preduzeće, da pruža te usluge do okončanja procedure za dobijanje koncesije, na kojoj će svako moći da participira objasnio je Abazović i istakao da je, zbog približavanja ljetnje sezone, Vlada zadužila Upravu pomorske sigurnosti da bez odlaganja pripremi prijedloge koncesionog akta i ugovora o koncesiji”, dodao je Abazović.

U 2020. godini su bili zaključeni ugovori o dodjeli koncesije za pilotažu u Luci Kotor i zalivu sa Lukom Kotor i Sea Pioneer Montenegro iz Herceg Novog. Po tužbi učesnika na tenderu Boka Pilot & tug boat services iz Bijele, Upravni sud je ocijenio da sporna odluka nije donesena u skladu sa upravnim postupkom. Državni sekretar Ministarstva finansija Agron Ibrahimi saopštio je da će taj resor i Vlada pratiti dešavanja na tržištu kapitala i razmotriti mogućnost zaduživanja na domaćem tržištu.

“To uključuje kupovinu akcija na Montenegroberzi što bi doprinijelo i institucionalnom prisustvu države na ovom dijelu tržišta”, rekao je Ibrahimi, koji smatra da se jačanje prisustva države na tom tržištu može dovesti u vezu sa potencijalnim daljim zaduživanjem.

“Dešavanja na globalnom tržištu reflektuju se na više kamatne stope pa je neophodno razmotriti mogućnost zaduživanja na domaćem tržištu. Neophodno je preduzeti aktivnosti u kojima bi se vratilo povjerenje i sigurnost u tržište kapitala, a s druge strane državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu”, rekao je Ibrahimi i objasnio da je neophodno razmotriti mogućnost emitovanja obveznica finansijskim institucijama i pojedincima.

To će, kako je naveo, raditi sa Komisijom za tržište kapitala i Montenegroberzom, kako bi vratili povjerenje u tržište kapitala.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *