Tužilaštvo da ispita kako su nekretnine Pošte postale državne

Dodajte komentar

Pošta Crne Gore obavijestiće tužilaštvo kako bi utvrdili da li u postupanju odgovornih osoba iz te kompanije i državnih institucija u periodu od 2011. godine ima krivične odgovornosti u vezi sa spornim prenosom njenih nekretnina na državu, saopšteno je “Vijestima iz ove kompanije.

Prema informacijama “Vijesti” riječ je o vrijednim nekretninama,od kojih su neke u međuvremenu prenijete i na privatnike.

Pošta do 31. marta, što je bio zakonski rok,nije Upravi prihoda i carina (UPC) predala bilanse za prošlu godinu. UPC je uvažila zahtjev kompanije da se taj rok prolongira do 31. maja.

Kako su naveli iz Pošte razlog za odlaganje roka je što Vlada nije usvojila izvještaj o radu kompanije za 2021. godinu, zbog toga što se nezavisni revizor uzdržao od davanja mišljenja. Revizor je odredio kompaniji da se revidirani izvještaj dostavi Vladi do 30.juna 2023.godine.

“Vlada je zadužila kompaniju da otkloni nepravilnosti na koje je revizor ukazao i na taj način omogući revizoru da izrazi svoje mišljenje. Imajući u vidu da se otklanjanje nepravilnosti na koje je ukazao eksterni revizor, a Vlada naložila njihovo ispravljanje, u osnovi odnose na tretman imovine u poslovnim knjigama kompanije i ujednačavanje poslovnih evidencija društva sa Upravom za katastar i državnu imovinu, to do razrješenja ovog pitanja, nije bilo moguće predati iskaze za 2022. godinu dok se prethodno ne steknu uslovi za usvajanje izvještaja za 2021. godinu, kazali su iz kompanije.

Iz ovog preduzeća “Vijestima” su objasnili da je sadašnje rukovodstvo kompanije, sagledavajući primjedbe revizora na finansijski izvještaj iz 2021. godine, utvrdilo da je restrukturiranjem Pošte 2011. godine, kada je promijenjen oblik organizovanja iz društva sa ograničenom odgovornošću u akcionarsko, Vlada unijela u kompaniju kapital od 35,33 miliona eura,koji je upisan u tadašnji Centralni registar privrednih subjekata i evidentiran kod Komisije za tržište kapitala, što je bio i osnov za emisiju akcija.

Nakon toga, u prethodnoj deceniji, kako su naveli iz kompanije, u katastru nepokretnosti je došlo do promjene vlasništva nad određenim nepokretnostima, sa Pošte na državu Crnu Goru.

Na bazi ovog utvrđenja Pošta je preduzela aktivnosti i obratila se resornom nadležnom Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvu finansija i Upravi za katastar i državnu imovinu, ali i neposredno Vladi kao svom osnivaču, sa zahtjevom da se u katastarskom operatu izvrši ispravka ovakvog postupanja,budući da je ovdje apsolutno riječ o imovini društva koju je država unijela kao kapital kompanije prilikom njegovog osnivanja, a ne o državnoj imovini, pojasnili su iz Pošte.

Kao primjer, navode da je objekat koji su 2017. godine izgradili iz budžeta Pošte i koji je bio upisan na ime kompanije,u međuvremenu preveden na državu, tvrdeći da je to urađeno bez pravnog osnova.

Pošta preduzima sve u mjeri mogućeg da zaštiti imovinu društva, a u vezi sa spornim prenosima prava svojine obavijestićemo i nadležne državne organe, radi utvrđivanja da li u takvom postupanju lica koja su bila u sastavu organa upravljanja Pošte i osoba u državnim organima ima i elemenata krivično-pravne odgovornosti. Dodatno, očekujemo i odgovarajuću reakciju Vlade i nadležnih organa da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se stanje u poslovnim knjigama društva i podaci u katastru nepokretnosti usaglasili, saopštili su iz kompanije.

Oni nisu precizirali imena osoba na koje bi se odnosila eventualno laivičnapravna odgovornost.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *