Dobit EPCG 140 miliona eura

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) je od 1. aprila 2021. do 31. marta ove godine ostvarila 140 miliona dobiti, saopštio je predsjednik odbora direktora te kompanije Milutin Đukanović. On je istakao da u tom periodu nije bilo povećanja cijene električne energije, te da je po tom osnovu građanima ušteđeno preko milijardu eura.

<!–more–>

Đukanović je istakaododao da se dio prikazanih poslovnih rezultata suštinski odnosi na 2022. godinu.

“Krajem 2022. završili smo sa suficitom u našim akumulacijama od 100 GW sati. Mi smo odlučili da te viškove prodamo u prvom kvartalu ove godine i po tom osnovu zaradili smo 25 miliona eura, odnosno imali smo ekstraprofit od 15 miliona eura. Svjedoci ste da je akcija preuzimanja imovine Željezare trajala od ljeta do kraja 2022. godine. Mi smo fakturu za imovinu Željezare dobili prije 30. decembra 2022. godine, ali smo knjiženje ostavili za drugi kvartal 2023. godine, tako da imovinu koju smo tada platili 20 miliona eura danas vrijedi 63 miliona  eura” kazao je Đukanović na pres-konferenciji.

Naglasio je da je u Željezari počelo da radi 230 radnika, te da nova firma Solar gradnja ostvaruje dobre rezultate. Solar gradnja ima 450 radnika.

Đukanović je istakao da rade na tome da EPCG bude lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore.

“Cijena električne energije u prvom kvartalu ove godine na Hupeks berzi duplo je manja nego u prvom kvartalu 2022. godine, a više od tri puta manja nego u trećem kvartalu 2022. godine, tako da mislim da EPCG ima dobru perspektivu i radićemo na tome da EPCG bude lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Glavni finansijski direktor EPCG Miro Vračar kazao je da je neraspoređena dobit na dan 31.12.2022. godine iznosila 68,6 miliona eura, dok za posljednja tri mjeseca iznosi 181,3 miliona.

<strong>Dan</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *