Skandal o kome se ne govori: Je li Svjetska banka dala “poseban tretman” sinu odlazećeg predsjednika?

Dodajte komentar

Osoblju Svjetske banke je bilo rečeno da daju povlašteni tretman sinu visokog zvaničnika administracije Donalda Trumpa, nakon što je američko ministarstvo finansija dalo svoju podršku povećanju sredstava za tu finansijsku instituciju od 13 milijardi dolara, navodi se na snimku koji je procurio.

Snimak sastanka osoblja iz 2018. koji je zviždač dostavio britanskom Guardianu sugeriše da je viši menadžer ohrabrio kolege da pomognu sinu Davida Malpassa, koji je sada predsjednik Svjetske banke, a u to vrijeme Trumpove administracije bio je čelnik državnog Trezora.

Na snimka, zbog kojeg se organizacija sa sjedištem u Vašingtonu suočava sa pitanjima o standardima upravljanja, osoblje naziva 22-godišnjeg Roberta Malpassa “princem” i “važnim momkom”, koji bi mogao da “otrči kod tate” ako stvari krenule u lošem pravcu.

Mnogi smatraju da bi slučaj mogao a potkopa cijelu misiju Svjetske banke, koja se takođe bori sa smanjenjem povjerenja javnosti u građanske institucije zbog zanemarivanja dobrog upravljanja.

Osoblju je očigledno rečeno da je Robert sin podsekretara američkog trezora, koji je odigralo „korisnu“ ulogu u pomaganju Svjetske banke da dobije višemilijardu dolara vrijednu injekciju kapitala.

Snimci takođe ukazuju da to možda nije bio prvi put da je ova međunarodna razvojna banka zaposlila člana porodice važne ličnosti.

“Zapamtite da smo i ranije imali ‘princa'… to je tema uz kaficu”, čuje se kako govori jedan član osoblja.

Svjetska banka je saopštila da ne može da potvrdi sadržaj snimka, ali je dodala da je “i lažno i apsurdno” sugerisati da postoji bilo kakva veza između zapošljavanja stažista i povećanja kapitala od više milijardi dolara.

Ove konstatacije izazivaju zabrinutost zbog internih standarda Grupacije Svjetske banke (WBG), kojom upravljaju visoki zvaničnici iz svih 189 zemalja članica, a koja ove sedmice u Vašingtonu ima proljećni sastanak, zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). To će takođe izazvati dodatnu zabrinutost zbog mandata Davida Malpassa kao predsjednika Svjetske banke. Američki ekonomista najavio je ostavkom u februaru prijevremeni odlazak, i to nakon što se od njega više mjeseci tražilo da iznese stav o toem da li fosilna goriva uzrokuju klimatsku krizu.

Malpass je 2018. bio podsekretar za međunarodne poslove američkog trezora u Trumpovoj administraciji i uporni kritičar multilateralnih institucija – u vrijeme kada je Svjetska banka tražila odobrenje od američke vlade za značajno povećanje sredstva koje će pozajmljivati zemljama u razvoju. On je, prema brojnim izvještajima, preuzeo vodeću ulogu u pregovorima administracije oko povećanja kapitala, ali je u tadašnjim javnim komentarima jasno stavio do znanja da je skeptičan prema povećanju finansiranja bez velikih promjena u načinu vođenja organizacije.

Podrška SAD bila je ključna za dogovor, s obzirom na to da je zemlja najveći dioničar Svjetske banke i konvencionalno joj pripada predsjednička funkcija. Međutim, nakon višemjesečnih pregovora, zvaničnici Trezora su osigurali niz reformi i podržali dogovor zajedno s drugim ključnim dioničarima u aprilu 2018.

U snimku koji je procurio spominje se uloga američkog trezora u osiguravanju povećanja kapitala od 13 milijardi dolara.

„Imamo princa koji dolazi, koji nam se pridružuje 16. jula“, čuje se kako viši menadžer kaže mjesec dana prije nego što se Robert Malpass pridružio Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC), ogranku Svjetske banke za kreditiranje s komercijalnim uslovima, koji kreditira preduzeća iz privatnog sektora.

IFC je takođe očekivao podršku od 5,5 milijardi dolara.

„Želim da vas sve upozorim da je ova mlada, bistra osoba sin podsekretara američkog trezora, što je za nas bilo od koristi u povećanju kapitala“, dodaje menadžer.

Menadžer dalje objašnjava da bi Roberta, koji je nedavno diplomirao na Univerzitetu Cornell na dodiplomskim studijama iz ekonomije, trebalo tretirati kao „veoma važnog momka“ koji bi inače mogao da „otrči tati“ ako stvari krenu lošim putem.

Napomenuli su da je David Malpass bio ključni savjetnik američkog ministra finansija Stevea Mnuchina, koji „ima malo ili nimalo pojma o stvarima“, sugerišući da zvaničnici Svjetske banke vide visokopozicioniranog Malpassa kao mnogo utjecajniju osobu od šefa vladinog sektora.

„Moramo da menadžerišemo njegovo obrazovanje i njegovu poziciju“, rekao je menadžer, misleći na Robertovu neriješeno mjesto u sektoru.

„Dakle, moramo od njega da dobijemo završeni posao, ali takođe moramo da se pobrinemo da on vidi svijet“, dodao je.

Na pitanje člana osoblja da li Malpass namjerava da se vrati predavanjima na fakultetu u nekom trenutku, odgovor je bio:

„Vjerovali ili ne, on će vjerovatno ostati godinu ili dvije godine, a onda će se preseliti negdje u hedž fond. Ali u te dvije godine moramo ga učiniti srećnim i vrijednim, i treba da ga naučimo, u redu? Tako da onda mogu da odem kod njegovog tate i dobijem neke bonus poene“, rekao je menadžer.

Zviždač koji je podijelio snimak rekao je kako vjeruje da je ova epizoda izazvala zabrinutost zbog načina na koji upravlja Grupom Svjetske banke i na koju je uticala njena najveća država članica.

„SAD, kao vodeći dioničar Grupacije Svjetske banke, dužne su da doprinesu boljem korporativnom upravljanju institucijom, ali to nisu učinile. Poseban tretman uništava moral zaposlenih, posebno među onima na nižim pozicijama koji nemaju mogućnost napredovanja“, tvrdio je zviždač.

„Budući predsjednik Grupacije Svjetske banke mora da revitalizuje ovakve ocjene uvođenjem značajnih poboljšanja“, dodao je, s namjerom da se izvrši pritisak na Ajaya Bangu, novog američkog kandidata za čelno mjesto Svjetske banke, za koga se očekuje da će biti formalno izabran da preuzme funkciju Davida Malpassa nakon proljećnog sastanka.

Svjetska banka je saopštila da nije upoznata s bilo kakvim snimcima, da nema načina da potvrdi da li se navedeno dogodilo ili da li je to tačna transkripcija onoga što je rečeno.

Nick Dearden, direktor grupe za kampanju za socijalnu pravdu Global Justice Now, rekao je da optužbe ugrožavaju reputaciju Svjetske banke, ali da bi mogle da podstaknu neophodne promjene.

„Svjetska banka drži predavanja zemljama širom svijeta o korupciji i dobrom upravljanju, ali evo jasnih znakova da novac nalazi svoj put i unutar same Banke… Ovo će samo dodatno narušiti reputaciju i legitimitet Svjetske banke, ali možda se možemo nadati da će to ubrzati tranziciju ka međunarodnoj instituciji koja odražava svijet koji želimo da izgradimo, a ne onaj koji treba da ostavimo iza sebe“, dodao je zviždač.

David Malpass je imenovan na funkciju u Trezoru 2017. godine, a 2019. ga je Trump izabrao da vodi Svjetsku banku. U početku je izgledalo kao da kritikuje zahtjev Svjetske banke za dodatnim kapitalom i rekao je da će razmotriti da li bi bilo koja od 100 međunarodnih radnih grupa i organizacija u kojima američki trezor učestvuje istovremeno bude smanjena ili čak zatvorena.

„Trezor smatra da Svjetska banka trenutno ima resurse koji su joj potrebni da bi ispunila svoju misiju“, rekao je on u novembru 2017. godine.

Davidov sin Robert pridružio se IFC u julu 2018. kao analitičar za istraživanja. Tadašnji 22-godišnjak je tek bio završio ekonomiju, nakon niza ljetnih stažiranja u kompanijama uključujući Fortress Investment Group, njujorški hedž fond, kompaniju rizičnog kapitala HKS Capital i savjetnike za ulaganja u porodični imetak The Impact. Najstariji od četvoro djece, povukao se u martu 2019. nakon što je njegov otac imenovan za predsjednika Svjetske banke, zbog internih pravila koja ne dozvoljavaju članovima porodice da rade u istoj organizaciji. Svjetska banka je saopštila da pravila o zaposlenima sprječavaju nepotizam i sukob interesa, te da je Robertova ostavka pokazala da su ta pravila djelotvorna.

„Nakon što je njegov otac postao predsjednik Svjetske banke, udruženje zaposlenih u banci je upitano o tome kako je Robert imenovan na raniju poziciju, ali nije pronađena ni jedna nepravilnost“, saopštila je Svjetska banka.

U izvještaju se dodaje da SAD nisu obezbijedile nikakva sredstva za povećanje kapitala od 13 milijardi dolara, koje je – umjesto toga – došlo od drugih dioničara.

„Niko u IFC-u ili Svjetskoj banci nije bio pod pritiskom ili uticajem u procesu zapošljavanja“, navodi se u saopštenju Grupacije Svjetske banke.

Dodaju da je IFC sproveo otvoren i pošten proces zapošljavanja za mjesto analitičara za istraživanja i slijedio svoje standardne prakse zapošljavanja. Kriterijumi za zapošljavanje nisu promijenjeni ili zanemareni da bi se prilagodili bilo kojem kandidatu, i nikome nije dat bolji tretman zbog porodičnih odnosa.

„Bilo bi i lažno i apsurdno sugerirasti da je jedno zapošljavanje početnika na bilo koji način povezano s povećanjem kapitala od više milijardi dolara koje je dogovorilo 189 zemalja članica Svjetske banke”, saopštila je Svjetska banka.

Guardian navodi kako je pokušao da kontaktira i Davida Malpassa i Roberta Malpassa putem njihovih poslodavaca i društvenih mreža. Nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Guardian/Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *