Ibrahimi: Država će imati značajniju ulogu na Montenegroberzi

Dodajte komentar

Vlada i Ministarstvo finansija pratiće dešavanja na tržištu kapitala i razmotriti mogućnost zaduživanja na domaćem tržištu, saopštio je državni sekretar tog ministarstva, Agron Ibrahimi.

“Od velike je važnosti da Ministarstvo finansija i Vlada prate dešavanja na tržištu kapitala i u slučaju adekvatnih ponuda aktivno učestvuju u kupovini akcija. Ovo uključuje kupovinu akcija u samoj Montenegroberzi što bi doprinijelo i institucionalnom prisustvu države na ovom dijelu tržišta“, rekao je Ibrahimi na sjednici Vlade.

On je, obrazlažući Informaciju o važnosti učestvovanja države Crne Gore na tržištu kapitala, kazao da proaktivna uloga države u sferi javnih finansija podrazumijeva i prisustvo na tržištu kapitala.

“Intencija države je da u budućnosti ima značajniju ulogu na ovom tržištu i za očekivati je da u saradnji sa institucijama tržišta kapitala koordinirano radi na stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg ambijenta za investicije“, naveo je Ibrahimi.

On smatra da se jačanje prisustva na tom tržištu može dovesti u vezu sa potencijalnim daljim zaduživanjem.

“Dešavanja na globalnom tržištu reflektuju se na više kamatne stope pa je neophodno razmotriti mogućnost zaduživanja na domaćem tržištu. Neophodno je preduzeti aktivnosti u kojima bi se vratilo povjerenje i sigurnost u tržište kapitala, a s druge strane državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu“, rekao je Ibrahimi.

U dijelu zaduživanja je, kako je ocijenio, neophodno razmotriti mogućnost emitovanja obveznica finansijskim institucijama i pojedincima na domaćem tržištu.

“Ministarstvo finansija u saradnji sa partnerima kao što su Komisija za tržište kapitala i Montenegroberza mogu doprinijeti vraćanju povjerenja u tržište kapitala, kao i većoj sigurnosti prilikom ulaganja svakog od učesnika na tržištu“, saopštio je Ibrahimi.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *