Bankrot prijeti ako se ne racionalizuje potrošnja državnog novca

Dodajte komentar

Bankrot crnogorske ekonomije zbog povećanja zarada, koje umjesto otvaranja novih radnih mjesta prati rast zaduživanja države, na šta su ranije upozoravali ekonomski stručnjaci, sve češće pominju i političari. Ekonomski analitičar Predrag Drecun nema dilemu da političari na taj način grade pozicije pred predstojeće izbore i poručuje da će bankrot biti realna opcija ukoliko se u skorije ne racionalizuje potrošnja državnog novca.

Zbog povećanja plata i potrošnje koju ne prati rast privrede crnogorskoj ekonomiji prijeti bankrot, nedavno je upozorio jedan od lidera pokreta Evropa sad i bivši ministar finansija Milojko Spajić. Iste kritike, međutim Spajić je obacivao kada je u mandatu 42. vlade povećao minimalnu zaradu sa 250 na 450 eura na teret ukidanja doprinosa za Fond za zdravstvo.

“Sumnjamo da je stanje u trezoru jako loše da imamao čak i nulu u trezoru. Argentina, kada je zvanično bankrotirala, cijena obveznica su bile oko 60 centi, a oni sada cijene crnogorske obveznice 50 centi. To znači da je Crne Gora, iz perspektive investitora, bankrotirala”, kazao je Milojko Spajić, predsjednik Pokreta “Evropa sad”.

Da nema govora o bankrotu uvjerava, s druge strane, premijer Dritan Abazović. Navodi da naplata svih taksi i poreza premašuje plan, a očekivanja su kaže da će predstojeća ljetnja sezona biti rekordna, pa na Spajićeve tvrdnje odgovara ovako:

“Ja zaista nemam te crne misli ako neko ima ili parametre, mislim da treba da pogleda sopstvenu odgovornost, mislim da je to fer. Sve ostalo je priprema za izbore, razumljiva, legitimna, nemam ništa sporno.”

Da li građani, ipak, imaju razloga za strah? Poznavaoci ekonomskih prilika kažu za sada nema mjesta panici, ali upozoravaju da će bankrot biti izvjestan ako se nastavi zaduživanje države bez pokretanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

“Mislim da još nijesmo ušli u zonu gdje bi taj strah trebao da bude realan, ali ukoliko se ne preduzmu određeni koraci i mjere na racionalizaciji javne potrošnje, bojim se da zaista taj scenario može da bude vrlo realan. Ovo je prvenstveno uzrokovano velikimapetitima političkih partija koje čine aktuelnu vladu još uvijek u tehničkom mandatu i građenje pozicija za predstojeće parlamentrane izbore”, kazao je za TVCG ekonomski analitičar Predrag Drecun.

A, koliko uspješno političari koriste ekonomska pitanja da se domognu vlasti ili opstanu na političkoj sceni, sud će dati građani već na parlamentarnim izborima, koji su zakazani za 11. jun.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *