Prevare sa covid kreditima mogle bi da dostignu 307 miliona franaka

Od 17 milijardi franaka koje je odobrila švajcarska vlada za covid kredite da bi spasila preduzeća od propasti, sumnja se da su firme koje su dostavile lažne podatke zloupotrijebile 307 miliona franaka.

Do sada je u Švajcarskoj podnijeto 2.767 kaznenih prijava zbog moguće ili stvarne zloupotrebe kredita za covid-19. Ukupni iznos prevara mogao bi dostići oko 307 miliona franaka, potvrdio je švajcarski Državni sekretarijat za privredna pitanja (SECO).

Od .2767 postupaka, 708 je zatvoreno, dok se 2.059 prijava o zloupotrebama još uvijek provjerava. Iznos prevara u postupcima koji su okončani iznosi 59,3 miliona, a u onima koji su još otvoreni 247,5 miliona franaka.

Covid kredit uzelo 138.000 preduzeća

Tokom pandemije korona virusa, švajcarska vlada je – da bi smanjila rizik od propasti poduzeća – izdvojila oko 17 milijardi franaka za Covid kredite između 26. marta i 31. jula 2020. godine.

Konfederacija je propisala uslove koje su kompanije morale da ispune da bi konkurisale za covid kredit, kao i maksimalan iznos pozajmice. U programu dodjele ovih kredita učestvovalo je 125 banaka, koje su odobrile pozajmica za 138.000 preduzeća.

Banke odobravale kredite preduzećima u likvidaciji

U slučajevima u kojima su dokazane prevare, najveći broj firmi je dostavio lažne podatke o prometu, a dio njih je već bio u stečaju ili likvidaciju kada su podnijele prijavu za pozajmicu. Primjera radi, vlasnica jednog frizerskog salona je navela da ima promet od 4,7 miliona franaka, što je sto puta više od stvarnog prometa koji ostvaruje njen salon.

Prije nekoliko dana, na aerodromu u Cirihu je uhapšen preduzetnik koji je pokušao da pobjegne iz zemlje, jer je optužen za zloupotrebu covid kredita u iznosu od skoro 300.000 franaka.

BiF

Check Also

BIZIT 2023: Znanje vrijedi, neznanje košta

Na jubilarnoj desetoj BIZIT konferenciji koja će se 8. i 9. novembra 2023. održati u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.