Zlato nadomak rekordne cijene

Dodajte komentar

Cijene zlata rastu već neko vrijeme. Nalaze se na nivou od 2.023,70 dolara za uncu — rast od 2,8% prošle nedjelje — zlato treba da poraste oko 2% kako bi dostiglo rekord od 2.069,40 dolara, postavljen 2020.

Žuti metal je ojačao 11% tokom prošlog mjeseca i 24% u odnosu na nedavno dno dostignuto u novembru prošle godine.

Cijene zlata obično pokreću tri faktora. Zlato vrijedi više u dolarima kada dolar pada u vrijednosti. Niži prinosi na obveznice znače manju konkurenciju za zlato, koje ne donosi nikakav prihod. A veća averzija prema riziku čini zlato popularnijim.

Prinosi na obveznice pali su u martu. Prinos dvogodišnjih američkih državnih zapisa iznosio je u utorak 3,8%, što je pad s 5,1% na vrhuncu početkom marta. A prinosi na obveznice u inostranstvu održali su se bolje, opterećivajući dolar.

Ovi potezi odražavaju očekivanja kraja povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi i zabrinutost oko recesije usljed bankarrskih previranja. Nadolazeća borba s plafonom dugova dodatno uzbuđuje. Probijanje 2000 dolara bila je značajna psihološka prepreka. Sljedeći potez zlata zavisiće od toga kako će se razvijati očekivana stopa i ekonomija. Ali s prinosima na obveznice, dolarom i sentimentom koji mu idu u prilog, zlato ima prostora za trčanje.

Rast zlata takođe je pozitivan za dionice rudara zlata. Newmont je porastao za nekih 20% tokom prošlog mjeseca, a VanEck Gold Miners fond kojim se trguje na berzi porastao je čak 28%. Dionice rudara zlata obično su nestabilnije od temeljne robe. Iskopavanje unce zlata ne košta više, bez obzira na to je li cijena 1500 ili 2000 dolara.

Tokom proteklih nekoliko godina rudari su navodili više cijene rada, dizela i sirovina. Ako cijene zlata nastave rasti, očekujte da će dionice prednjačiti.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *