“Na pomolu moguća globalna katastrofa”

Dodajte komentar

Bivši glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Raghuram Rajan, koji je predvidio globalnu finansijsku krizu prije više od decenije, opet ima crne prognoze.

On je upozorio da je bankarski sistem na putu ka dodatnim previranjima nakon spasavanja Silicon Valley Banka i Credit Suissea, prenose Novosti.

Rajan, koji je takođe bio guverner Rezervne banke Indije, rekao je da je decenija jeftinog novca i poplava likvidnosti iz centralnih banaka stvorila “zavisnost” i krhkost unutar finansijskog sistema, dok istovremeno “odlučujući faktori pooštravaju politiku”.

“Nadam se najboljem, ali očekujem da bi se moglo desiti još toga, dijelom zato što je nešto od onoga što smo vidjeli neočekivano”, rekao je Rajan.

On je dodao da postoji zabrinutost da jeftin i lako dostupan novac i visoka likvidnost tokom dugog perioda stvaraju “perverzne” podsticaje i strukture koje postaju krhke kada se sve preokrene.

Njegovi komentari su u skladu sa upozorenjima da problemi u Silicon Valley Banku i Credit Suisseu ukazuju na dublje probleme u finansijskom sistemu.

Dok je bio glavni ekonomista MMF-a 2005. godine, Rajan je izdao pronicljivo upozorenje o bankarskom sektoru uoči globalne finansijske krize, što je navelo bivšeg američkog ministra finansija Larry H. Summersa da ga nazove “ekscentrikom”.

Danas je Rajan profesor na poslovnoj školi But Univerziteta u Čikagu i dobio je priznanja za upravljanje indijskom ekonomijom dok je bio na čelu centralne banke od 2013. do 2016. godine.

Akcije banaka su pale nakon krize u Silicon Valley Banci i Credit Suisse-a, ali su centralne banke nastavile da pooštravaju politiku za obuzdavanje inflacije. Rajan je rekao da nacionalne banke brzo mijenjaju ultrablagi stav koji su zauzele u deceniji nakon finansijske krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *