Sve veći potresi u finansijskom sektoru

Dodajte komentar

Ulagači i ekonomisti Morgan Stenli banke “oglasili su uzbunu” zbog tržišta komercijalnih nekretnina i to zbog vodećeg problema sa refinansiranjem. Ovaj sektor je već godinama teško pogođen prelaskom na rad na daljinu, što dovodi do povećanja stope slobodnih radnih mjesta i pada vrijednosti nekretnina.

Glavna direktorka za investicije i stratezi vide “veliku prepreku”.

“Bojimo se da će stresovi u drugim klasama imovine postati još jedan čeoni vetar za deonice najvećih ulagača u tehnološki sektor, uz one izazvane recesijom profita i/ili ekonomskom recesijom”, napisala je Lisa Šalet u nedjeljnoj bilješci Odbora za globalna ulaganja.

I imala je zastrašujuće brojke, prenosi Fortune.

“Više od 50% od 2,9 triliona dolara komercijalnih hipoteka moraće ponovo da pregovara u sljedeća 24 mjeseca kada će nove kreditne stope vjerovatno porasti za 350 do 450 baznih bodova”, piše Šalet.

Alarmantno, primjećuje da su regionalne banke činile 70% do 80% svih novih kredita u prošlom ciklusu, sa svim očima uprtim u sektor nakon pucanja Silicon Valley Bank i Signature Bank prošlog mjeseca. Dodala je i da su nekretnine već suočene sa “sekularnim” vjetrovima koji obaraju cijene, zbog rada na daljinu, a sada vidi nestanak sa stopama slobodnih radnih mjesta blizu 20-godišnjeg maksimuma: Analitičari MS & Co. predviđaju pad cijena CRE-a od vrha do najnižeg nivoa od čak 40%, što je gore nego u Velikoj finansijskoj krizi.

Zapravo, stroži standardi kreditiranja već su bili na snazi s povećanjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi u pokušaju snižavanja inflacije, a bankarska kriza samo će pogoršati postojeći nedostatak likvidnosti. To će zauzvrat povećati rizik od neispunjavanja obveza, nevolja i kašnjenja, budući da je industrija uglavnom izgrađena na zaduživanju, rekli su stručnjaci za Fortune.

Nevolje ovih razmjera, kaže Šalet, naškodiće stanodavcima i bankarima koji im daju pozajmice, te će se prenijeti na poslovne zajednice, finansijere privatnog kapitala i vlasnike osnovnih vrednosnih papira. Ni tehnološki, ni diskrecini sektor potrošača neće biti “imun”, kaže ona.

Šta će se desiti sa širim uticajem na ekonomiju?

Dok Šalet vidi da je “meko slijetanje” još moguće, ona dodaje i da se izgledi da se to dogodi smanjuju u svjetlu vjerovatnih strožijih standarda kreditiranja.

Čini se i da izvršni direktor Tesle Ilon Mask dijeli ovaj stav, nakon što je nedavno objavio na Tviteru da je stanje na tržištu duga komercijalnih nekretnina “daleko najozbiljniji potencijalni problem”. Ali naravno, on ima vlastitih problema s poslovnim zgradama koje bi mogle da podstaknu njegovu zabrinutost.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *