MMF: Najsporiji globalni privredni rast od devedesetih

Dodajte komentar

Kina i Indija nose polovinu ukupnih ekonomskih aktivnosti svijeta, ističe Kristalina Georgijeva, izvršna direktorka MMF-a

Svjetska ekonomija suočava se sa godinama sporog privrednog rasta: srednjoročni izgledi globalne privrede najniži su u posljednjih trideset godina, ocijenila je  Kristalina Georgijeva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, uoči proljećnog zasijedanja sa Svjetskom bankom iduće sedmice, javile su agencije.

Ekonomska fragmentacija i geopolitičke napetosti su, prema riječima Georgijeve ključni razlozi zastajanja globalne privrede.

Prema procjenama Georgijeve svjetska privreda će u sledećih pet godina bilježiti rast od oko tri odsto, odnosno najniži od 1990. Ekonomski put naprijed je „ grbav i maglovit, dok su spone koje nas drže zajedno možda slabije nego samo prije nekoliko godina“, opisala je Georgijeva.

Ona je istovremeno je upozorila  da je saradnja svih država – posebno najrazvijenijih sa najsiromašnijima sve vitalnija, ali i sve neizvjesnija.

Ovakvi zabrinjavajući globalni privredni izgledi „učiniće još težom borbu za smanjenje siromaštva širom svijeta, kao i šanse za vidanje ekonomskih posljedica pandemije, dok će istovremeno suziti prilike za nove privredne prodore“, istakla je Georgijeva. U međuvremenu više od 90 odsto razvijenih ekonomija suočiće se sa padom privrednog rasta, što će dovesti do rast troškova zaduživanja, kazala je danas Georgijeva.

„Za zemlje skromnijih prihoda povećane cijene zaduživanja dolazi u vrijeme snižene tražnje njihovog izvoza. Siromaštvo i glad mogli uznapredovati: to je opasni trend koji je započeo sa pandemijom“, dodala je Georgijeva.

Inače, koliko lane, globalna privreda zabilježila je skromni rast od oko 3,4 odsto, što je takođe u otklonu od 3,8 odsto koliko je iznosio prosjek u prethodne dvije decenije. Ove godine, globalni privredni rast biće niži od tri odsto, dok će Kina i Indija nositi više od polovine tog rezultata, najavila je Georgijeva, prenosi Politika.

Povodom rusko-ukrajinskog sukoba, Georgijeva je ocijenila da ta “nesreća ne samo što odnosi ljudske živote, već pogoršava krizu životnog standarda i rasijava glad, rizikujući da zbriše dividendu mira sa kojom smo živjeli zadnje tri decenije, dok istovremeno podstiče lomove u globalnoj trgovini i finansijama“, izjavila je Kristalina Georgijeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *