Kupujete polovni automobil? Ovo su trikovi kako da prepoznate taksi vozilo

Dodajte komentar

Potresi u automobilskoj industriji doveli su do sve većih cijena novih automobila te je sve veći broj vozača primoran nemilosrdnom tržištu polovnih automobila. Pritom bi naravno svi voljeli izbjeći automobile koji su služili kao taksi vozila.

Ipak, oglasi su puni automobila koji su nekada služili kao taksi vozila. Kupci ih obično izbjegavaju zbog straha da su u lošijem stanju radi česte dugotrajne vožnje po gradu. Međutim, da li je zapravo loša ideja kupiti automobil koji je korišćen kao taksi? I kako možete znati radi li se o nekadašnjem taksi vozilu?

Kompanija koja koja se bavi proverom istorije automobila, carVertical, podijelila je popis modela automobila koje preferiraju kompanije za taksi prevoz i savete kako prepoznati taksi na tržištu polovnih automobila.

Zašto je dobro izbjeći taksi vozilo?

Taksiji mogu imati stotine hiljada pređenih kilometara, što znači da bi mnogi osnovni djelovi mogli biti u stanju propadanja. Čak i ako je automobil dobro održavan, velika kilometraža i dalje je glavni problem u potrazi za polovnim vozilom.

“Taksi automobili mogu biti finansijska rupa bez dna jer su često istrošeni”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i rukovodilac komunikacija u carVerticalu.

Unutrašnjost polovnih taksi vozila takođe može biti istrošena, posebno zadnja sjedišta. Dok većina ljudi pokušava što bolje očuvati svoja vozila, putnici u taksi vozilima često ulaze sa snijegom na čizmama ili u mokrim jaknama, što će dugoročno uticati na unutrašnjost automobila.

Flote taksi automobila obično se sastoje od pouzdanih vozila s dobrom reputacijom koja mogu preći veliki broj kilometara. Međutim, zbog svega gore navedenog, bilo bi dobro izbjegavati ove automobile na tržištu polovnih vozila.

Kako prepoznati automobil koji je bio korišćen kao taksi?

Provjera istorije automobila jednostavan je način da saznate da li je vozilo bilo korišćeno kao taksi. Inače može biti teško saznati te informacije jer lovci u mutnom često skrivanju činjenice o automobilu koje im ne idu u korist. Taksi automobili mogu imati veću kilometražu, što ih čini čestom žrtvom vraćanja kilometara.

Mercedes-Benz (29 posto svih taksi automobila provjerenih na carVerticalu), Volkswagen (14,4 posto), Škoda (12,3 posto), Volvo (10,9 posto) i BMW (5,8 posto) najpopularnije su marke taksi automobila na tržištu polovnih vozila. Budući da kupci veoma cijene ove proizvođače, prevaranti to često koriste kako bi ostvarili profit.

Njemačke limuzine najčešće se koriste kao taksiji. Mercedes-Benz E klase je na vrhu popisa (17,9 posto), a slijede ga Škoda Superb (7,7 posto), Volkswagen Passat (6,1 posto), BMW serije 5 (5 posto) i Volvo V70 (4,7 posto).

Boja automobila takođe može otkriti njegovu prošlost. U mnogim se gradovima koriste iste boje za sve taksije kako bi se mogli lako razlikovati na ulici. Neki modeli, kao što je E klasa, proizvedeni su za potrebe taksija te dobili su čak i posebnu boju karoserije – svijetlu bež boju poznatiju kao Elfenbein (slonovača).

Kada kupujete polovni automobil, vrijedi pažljivo pregledati karoseriju jer i dalje mogu biti vidljivi ostatci na mjestima gdje su bile naljepnice. Budući da naljepnice prekrivaju veliki deo vozila, ta područja mogu biti svjetlija i jasno vidljiva, što sugeriše da je automobil u prošlosti bio korišćen kao taksi vozilo.

Sve u svemu, kao i kod kupovine svakog polovnog automobila, treba biti oprezan i paziti i na sitne detalje koji mogu otkriti ponešto o istoriji automobila.

Izvor: N1 Hrvatska

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *