Zlato nastavilo da raste

Dodajte komentar

Zlato je zadržalo svoj skok na najvišem nivou u 13 mjeseci i moglo bi testirati svoju rekordnu cijenu, potpomognuto padom dolara, sve većim ulozima i špekulacijama da se agresivno monetarno stezanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bliži kraju.

Plemeniti metal u utorak je zatvorio iznad nivoa od dvije hiljade USD za uncu prvi put od marta prošle godine nakon što su podaci pokazali da su slobodna radna mjesta kod američkih poslodavaca u februaru pala na najniži nivo od maja 2021, prenosi SEEbiz.

Podaci su podstakli zabrinutost da bi najveća svjetska privreda mogla ići prema recesiji, istovremeno povećavajući vjerovatnoću da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) dodatno ublažiti svoj ciklus povećanja kamata. Pad dolara ove sedmice bio je još jedan pozitivan pokazatelj za beskamatne poluge, koje bi mogle testirati rekordnu visinu od 2.075,47 USD dostignutu u oktobru 2020.

“Cijenu zlata sada primarno pokreću zabrinutosti oko američkog dolara, s tim da ekonomski faktori malo ukazuju na podršku valuti“, rekao je analitičar Fat Prophetsa sa sjedištem u Sidneju, David Lennox.

On je dodao da zlatna poluga takođe uživa “premiju za sigurno utočište” zbog finansijskih strahova uključujući nedavnu bankarsku krizu i geopolitičke napetosti.

Podaci iz Ankete o otvaranju radnih mjesta i fluktuaciji radne snage od utorka ili JOLTS, prethodili su mjesečnom izvještaju o zapošljavanju u petak, koje će se pažljivo pratiti zbog novih znakova usporavanja američke ekonomije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *