Bernar Arno preuzeo titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu od Elona Maska

Dodajte komentar

Milijarderi koji se nalaze na Forbsovoj listi najbogatijih osoba prošle godine su bili „lakši“ za 200 milijardi dolara. Ipak, oni svi zajedno posjeduju 2,1 biliona dolara, što je novac koji je većini nas nezamisliv.

Na prvom mjestu liste najgobatijih ljudi na svetu je Bernar Arno, vlasnik kompanije LVMH kojoj pripadaju brendovi Luj Viton, Henesi i Moet. Bogatstvo Arnoa procjenjuje se na oko 228 milijardi dolara. Slijedi ga Ilon Mask, čije bogatstvo je procijenjeno na 192 milijarde, a odmah iza njega je Džef Bezos sa svojih 125 milijardi dolara.

Arno je u 2022. zaradio više nego bilo koji drugi milijarder – njegovi prihodi porasli su za 53 milijarde dolara. Ovo je bila rijetkost na Forbsovoj listi, na kojoj je dvije trećine rangiranih prošle godine izgubilo dio svog bogatstva. Najviše je izgubio Bezos jer su akcije Amazona pale za 38 odsto, što ga je i poslalo sa drugog na treće mjesto liste. Drugi najveći gubitnik te godine bio je Ilon Mask koji zbog toga više nije najbogatija osoba na svijetu. Skupocjena kupovina Tvitera ga je skinula sa ovog trona.

Nisu dobro prošli ni Žang Jiming, osnivač kompanije Bajtdens koja posjeduje TikTok, i Čangpeng Žao, osnivač Bajnansa. Oni su naime ispali sa Forbsove liste. Umjesto njih na listu su upali kanadski medijski mogul Dejvid Tomson i Fil Najt, koosnivač kompaniije Najk.

Najveći broj milijardera na listi porijeklom je iz SAD, a slijede ih francuski i indijski bogataši. Veliki dio njih dolazi iz tehnološkog sektora i modnog i trgovinskog.

(Bif.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *