80 odsto kompanija prošle godine osnovali stranci sa kapitalom od skoro 30 miliona

Dodajte komentar

Od ukupno 9,06 hiljada kompanija koje su prošle godine formirane u Crnoj Gori gotovo 80 odsto njih osnovali su stranci sa kapitalom od gotovo 30 miliona eura, pokazuju podaci Uprave prihoda i carina (UPC).

Iz UPC su Vijestima saopštili da je broj kompanija kojima su osnivači stranci iznosio je 7,07 hiljada, a u više od polovine slučajeva to su bili ruski državljani, koji su osnovali 3,83 hiljade firmi u Crnoj Gori.

Nakon njih, najbrojniji su turski državljani koji su samo tokom prošle godine osnovali 1,48 hiljada kompanija. Daleko iza Rusije i Turske na listi stranih osnivača kompanija u Crnoj Gori nalaze se srbijanski državljani koji su osnovali 275 firmi, a odmah nakon njih su njemački sa 247 i ukrajinski sa 200 firmi.

Na petom mjestu nalaze se građani Bjelorusije sa 138 novoosnovanih kompanija, dok su sljedeći na listi – Italijani, Kosovari, Britanci i građani Bosne i Hercegovine – otvorili manje od 100 kompanija u Crnoj Gori tokom prošle godine.

Iz UPC su kazali da su djelatnosti kojima se bave novoosnovane kompanije stranih osnivača različite, a najviše, njih 873 što je oko 12 odsto od ukupnog broja, se bavi trgovinom na veliko ili malo.

”Njih oko devet odsto se registrovalo za djelatnosti iz kompjuterskog programiranja, dok je kao restoran ili drugi ugostiteljski objekat registrovano 510 kompanija. Zatim slijede firme koje se bave konsultantskim uslugama, kojih je osnovano 473, dok se 438 firmi bavi izgradnjom zgrada. Između 200 i 300 novih kompanija u Centralni registar privrednih subjekata zavedeno je pod djelatnostima: reklamnih agencija, frizerskih i kozmetičkih salona, iznajmljivanje nekretnina, konsultantskih usluga u oblastima informacione tehnologije, obrade podataka i aplikativnih usluga i dizajnerskih djelatnosti”, naveli su iz UPC.

Prema dostavljenim podacima UPC, tokom prošle godine stranci su osnovali 114 firmi za hotelsku i djelatnost usluga smještaja. Osim kompanija, prošle godine registrovano je i 1,03 hiljade novih preduzetnika, gdje je struktura obrnuta, pa je domaćih državljana bilo 775, a stranaca 257.

Kada je u pitanju ova godina, do kraja marta registrovano je novih 2,78 hiljada kompanija, a trend iz prethodne godine je nastavljen pa su 2,02 hiljade ili 72 odsto kompanija osnovali strani državljani.

”Suma kapitala za društva kojima su osnivači stranci, a koja su registrovana u ovoj godini je 2,03 miliona eura”, naveli su iz UPC.

Struktura odakle dolaze stranci nije bitno mijenjana u odnosu na godinu ranije. Državljani Rusije osnovali su 1,24 hiljade kompanija ove godine, što je 60 odsto od ukupnog broja stranih državljana, dok su petinu kompanija osnovali Turci. Nakon njih u znatno manjem broju slijede državljani Srbije, Njemačke, Ukrajine i Bjelorusije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *