Svjetska banka: Kapital prebaciti u zemlje u razvoju

Dodajte komentar

Predsjednik Svjetske banke David Malpass izjavio je da će najveći izazov u svijetu biti kako da se kapital “prebaci” u zemlje u razvoju, koje otvaraju nove mogućnosti za globalni razvoj.

“Brinemo za ljude u zemljama u razvoju, ali najveći izazov je to što kompletan kapital ostaje u naprednim ekonomijama i koristi se za plaćanje javnih dugova država i isplate korporativnih obveznica, tako da kapital nije na mjestima gdje se trenutno otvaraju nove mogućnosti za globalni rast”, kazao je on uoči proljetnog sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Malpass je naglasio da će to biti glavni izazov za svijet u narednih pet godina.

“Kada se kamatne stope budu vratile na normalu, biće potrebno mnogo vremena kako bi se prilagodilo na nove cijene i alokaciju kapitala prije nego što se vratite na model za najširi i osnovni rast”, naveo je Malpass.

Pandemija i invazija

Kazao je takođe da se skoro cijeli svijet suočava s problemom nezaposlenosti i da su mnoge zemlje posljednjih godina krenule unazad kada je riječ o prosječnim prihodima, povećanju siromaštva, lošijem obrazovanju, zdravstvu, kao i po pitanju klimatskih promjena.

Malpass je naveo da je do toga došlo nakon pandemije COVID-19 i povećanja cijena poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Malpass, koga je na funkciju čelnika Svjetske banke postavio bivši američki predsjednik Donald Trump, najavio je povlačenje sa tog mjesta 30. juna, iako mu mandat traje do aprila sljedeće godine. Našao se na udaru kritika i pao u nemilost Bijele kuće nakon komentara u kojima je negirao uticaj fosilnih goriva na klimatske promjene.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *