Državni tužilac otvorio istragu protiv Credit Suissea

Dodajte komentar

Kancelarija švajcarskog državnog tužioca saopštila je da je otvorila istragu o događajima u vezi sa bankom Credit Suisse koju preuzima rivalska banka UBS, uz napomenu da “želi da ispuni svoj zadatak” i pokaže odgovornost u doprinošenju transparentnom švajcarskom finansijskom sektoru, prenio je AP.

Kancelarija je takođe saopštila da istraga “nije formalna” i da nije riječ o krivičnoj istrazi.

Tužioci su rekli da žele da steknu uvid u događaje u vezi sa Credit Suisse-om i da obezbijede i procjene dostupne informacije da bi analizirali i identifikovali sva moguća krivična djela, kao i da do sada nije identifikovan konkretan mogući prekršaj.

Iz Kancelarije su odgovorili i na zahtjev za komentarom, nakon što je Fajnenšel Tajms izvijestio o istrazi tokom vikenda, a u saopštenju nije pomenut UBS.

Podsjeća se da su švajcarska vlada i finansijski regulatori pomogli su u izradi hitno dogovorenog sporazuma o preuzimanju Credit Suisse banke, vrijednog 3,25 mlrd USD, koji je djelimično imao za cilj da smiri zabrinutost u vezi sa globalnim finansijskim sistemom, podsjetio je AP.

Prije nego što je dogovoreno preuzimanje 19. marta, Credit Suisse je gubila depozite, a povjerioci su požurili da traže isplatu. Treba pomenuti i da se banka godinama suočava sa problemima, kao što su gubici u investiranjima u hedž fondove.

Tu je i neprijavljivanje tajnih ofšor računa, koje su koristili bogati Amerikanci da izbjegnu plaćanje poreza.

(Telegraf)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *