Nakon propasti SVB-a Njemci počeli da povlače štednju iz stranih banaka

Dodajte komentar

Njemačke štediše koji imaju depozite u inostranstvu nisu ostali hladnokrvni na propast američke banke Silicon Valley Bank, ako je suditi po podacima o interesu za štednju u stranim bankama. Kako prenosi Reuters, njemačka domaćinstva, koja drže najveću štednju u Evropi od 2 biliona eura, proteklih su godina za svoju ušteđevinu pokušali dobiti nešto više kamatne stope u bankama perifernih članica eurozone, Litvanijee, Italije, Malte i Portugala.

Sigurnosne mreže

Radilo se uglavnom o manjim bankama, a oročenja su ugovarana putem interneta. Međutim, taj je trend iznenada splasnuo nakon 10. marta kada je kolaps SVB-a podstakao previranja u američkom i evropskom bankarskom sektoru, pokazuju podaci dvije njemačke web stranice. Naime, potražnja Nijemaca za oročavanjem štednje u inostranstvu nakon 10. marta pala je između 15 i 20 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci platformi Check24 i Biallo koje sArađuju s bankama u marketingu tih štednih proizvoda.

S druge strane, podaci obIje platforme pokazuju da je skočio interes za oročavanje novca u njemačkim bankama koje se smatraju sigurnijima zbog visokog kreditnog rejtinga države i dvije “sigurnosne mreže” za osiguranje depozita u slučaju propasti banke. PrilIv depozita u njemačke banke u manjem opsegu preslikava i ono što se dogodilo u SAD-u. I tamo je nakon propasti SVB-a zabilježen odlIv štednih depozita iz manjih regionalnih banaka u velike BANKE.

”Sentiment štediša promijenio se nakon 10. MARTA”, kazao je Reutersu Moritz Felde, direktor Check24. “Svjedočimo povećanju interesa za štednjom u bankama u državama s prvoklasnim rejtingom”, dodao je Felde. Portparol stranice Biallo ističe kako su se upiti o osiguranju depozita učetverostručili nakon 10. madrta.

Isplativija štednja

Check24 ne objavljuje podatke o volumenu svog poslovanja, pa je teško procijeniti koliko su novca Nijemci oročili u inostranstvu. No, ako se u inostrane banke slila samo desetina od 83 milijarde eura koliko su njemački građani položili u banke u zadnjih šest mjeseci, odlazak dobrog dijela tog novca manje strane banke definitivno će osjetiti. Koliko je Nijemcima bilo isplativo štedjeti u inostranstvu pokazuju i sljedeći podaci.

Mala italijanska banka Smart Bank nudi kamatu na oročenje od godinu dana od 3,5 posto. Check24 ističe kako se 3,45 posto može dobiti u malteškoj Izola banci. S druge strane, najviša kamatna stopa na oročenje koje nude njemačke banke dostiže 2,55 posto. U proteklih nekoliko mjeseci kamatne stope na oročenu štednju generalno su porasle u bankama eurozone. Međutim, taj je porast izraženiji u stranim bankama nego u njemačkim, kaže portparol Bialloa.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *