Kina je vodeće auto tržište, posebno za električne automobile

Dodajte komentar

Gotovo sedam miliona ljudi kupilo je novi električni automobil u Kini prošle godine, daleko najviše u svijetu.

Kinezi se kunu u električne automobile, posebno sve popularnije domaće marke. To su moderni, sve kvalitetniji i jeftiniji. Najmanji wulling, koji inače ne zadovoljava evropske sigurnosne standarde, može se kupiti za nešto više od pet hiljada eura.

“Kineski automobili su sve bolji i bolji. Vožnja je udobnija, sigurnija, a izgled je puno bolji. Kineski brendovi postaju sve konkurentniji, uveli su mnoga poboljšanja”, rekao je stručnjak za kinesko tržište automobila Vu Je.

Kinezi nemaju navike i uvjerenja kao mi u Evropi da je najbolji tačno definisan – obično njemačka marka automobila. Djedovi su im vozili bicikle, očevi motocikle, pa brže probaju nešto novo.

Takođe širom Azije, njemački, japanski i američki automobili gube tržišni udio u korist kineskih marki. Na primjer, BYD, akronim koji znači “Stvori svoj san”, sve više konkurira čak i Tesli, od koje su Kinezi najviše naučili.

“Prelazak na električna vozila je globalni trend. I ovo je naša prilika da si otvorimo put prema evropskom tržištu, posebno Njemačkoj koja je sinonim za kvalitetne i luksuzne automobile”, rekao je Kis Čen, direktor odjeljenja za izvoz pod brendom NIO, prenosi SEEbiz.

Kina dobija bitku za prevlast na tržištu automobila uglavnom na račun rastuće prodaje električnih vozila. Na domaćem terenu ima razgranatu mrežu punionica, pristup sirovinama i na kraju, ali ne manje važno, podršku države koja je sistemski i finansijski podupirala takve kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *