Telekom lansirao 5G mrežu na visokim frekvencijama

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom je uspješno nastavio svoj pionirski poduhvat u Crnoj Gori – uspješno lansiranje komercijalne 5G mreže na visokim frekvencijama, koja korisnicima donosi gigabitne brzine. Komercijalno dostupna 5G usluga s gigabitnim brzinama dostupna je na lokaciji TC Big Fashion u Podgorici, pa korisnici u tom dijelu grada već sada mogu da osjete moć i brzine 5G mreže.

Nakon što je u martu prošle godine prvi u zemlji lansirao komercijalnu 5G mrežu a mjesec kasnije prvi postigao gigabitne brzine u svojoj 5G mreži, Crnogorski Telekom je prošlu godinu završio sa najvećom 5G mrežom u Crnoj Gori, dostupnom za preko 70% građana Crne Gore.

Lansiranjem gigabitne 5G mreže u Podgorici, Crnogorski Telekom je započeo sa korišćenjem spektra iz opsega 3.6 GHz, zakupljenog na aukciji koju je u decembru prošle godine organizovala Agencija za elektronske komunikacije (EKIP).

„Telekom je u decembru prošle godine na aukciji spektra važnog za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže postigao najbolji rezultat, čime smo osigurali preduslove za snažan razvoj mobilne mreže u 5G eri i u narednih 15 godina, kao i preduslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži.

Kako smo tada i najavili, ubrzano nastavljamo sa najvećom modernizacijom mobilne mreže u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući kojoj će 5G mreža biti dostupna na još širem području Crne Gore, dok će korisničko iskustvo u našoj 4G mreži biti još bolje“, kazao je Predrag Stanišić, rukovodilac odjeljenja za pristupne mreže u Sektoru tehnike u Telekomu.

Telekom je današnjim puštanjem u rad bazne stanice koja omogućava gigabitne 5G brzine pokazao da se drži strateške odluke da izgradi najbržu, najveću i najjaču mobilnu mrežu u Crnoj Gori.

„Jaka i pouzdana mreža je preduslov ne samo za vrhunsko korisničko iskustvo, već i za razvoj digitalnog društva i ekonomije jedne zemlje. Velikim investicijama u nove tehnologije i spektar, kao i predstavljanjem ovih tehnologija koje su sada dostupne korisnicima, zauzeli smo prvo mjesto – koje nam i pripada – sa našom gigabitnom mrežom“, kazao je izvršni direktor Telekoma Stjepan Udovičić.

Više o Telekom 5G mreži dostupno je na stranici https://telekom.me/5g

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *