Pregovori o platama u Njemačkoj nisu uspjeli, ide se na arbitražni postupak

Dodajte komentar

Blizu 2,5 miliona radnika njemačkog javnog sektora bio je nekoliko dana u štrajku, a nakon što pregovori oko plata nisu uspjeli, najvjerovatnije će se ući u arbitražni postupak, što će na neko vrijeme zaustaviti i štrajkove.

Treća runda pregovora u trajanju od tri dana završena je bez rezultata, rekli su iz njemačkog sindikata Verdi i gradskog saobraćaja DBB, prenosi Rojters.

“Uprkos jasnom pokretu, poslodavci nisu bili spremni da učine dovoljne ustupke zaposlenima ni kada je upitanju minimalni iznos”, rekao je šef Verdija Frank Verneke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavili su na Tviteru da će pregovori ući u arbitražni postupak, uz uključivanje nezavisnog posrednika za pregovarački sto, a tokom ovog procesa radnici ne smiju da stupe u štrajk.

“Arbitražni proces ukazuje da njemački sistem kolektivnog pregovarnja funkcioniše, tako da su oba partnera zainteresovana za pronalaženje rješenja”, rekao je analitičar VP banke Tomas Gitzel, prenosi Tanjug.

U ponedjeljak su željeznice i aerodromi širom Njemačke skoro potpuno zaustavljeni zbog štrajka, koji je prema sindikatu Verdi je najveći od 1992. godine u najvećoj evropskoj ekonomiji, budući da rastuća inflacija podstiče zahtjeve za povećanjem plata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *